Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας. Διαβάστε παρακάτω τρεις συνταγές με πρωταγωνιστή το νοστιμο ψάρι.
Μακαρονάδα με Τόνο
Υλικά
- 250 γρ. σπαγγέτι
- 400 γρ. τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
- 3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα και συνεχίζουμε για 1' το σοτάρισμα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 1'-2' ακόμα.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι 4 κ.σ. νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και μόλις ψηθεί η ντομάτα και δέσει η σάλτσα ρίχνουμε τον τόνο, θρυμματισμένο σε μεγάλες μπουκιές.
- Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
- Ρίχνουμε τα μακαρόνια με τρυπητή κουτάλα (δε χρειάζεται να τα σουρώσουμε) και ανακατεύουμε καλά με απαλές κινήσεις, για να μη διαλυθεί εντελώς ο τόνος.
Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια
Υλικά
- ¾ του πακέτου κοχυλάκια
- 3 συσκευασίες τόνο σε λάδι
- 500 γρ. κολοκυθάκια σε χοντρά μπαστουνάκια
- 250 ml λευκό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 30 γρ. αλεύρι
- 500 ml γάλα χλιαρό
- 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
Εκτέλεση
- Βράζουμε πολύ αλ ντέντε τα κοχυλάκια, γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και στον φούρνο.
- Τα στραγγίζουμε.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το φέρνουμε δυο βόλτες και μετά ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε λίγο σε δυνατή φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα κολοκυθάκια.
- Ρίχνουμε στη συνέχεια τον τόνο, ελαφρώς στραγγισμένο από το λάδι του, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθεί εντελώς ο τόνος και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το αλεύρι με τον αβγοδάρτη.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στην μπεσαμέλ τα ⅔ του τυριού και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μέτριο πυρίμαχο ταψί βάζουμε τα κοχυλάκια και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
- Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 30' περίπου.
Τα Τονοπιτάκια
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- ¾ ποτηριού ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για την επιφάνεια
- 1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 320 γρ. (2 κονσέρβες) τόνο σε νερό, στραγγισμένο
- 2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κοφτό κ.γλ. ρίγανη
- 1 μικρή ντομάτα στραγγισμένη από τα ζουμιά της και ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τον τόνο και ανακατεύουμε να διαλυθεί και να απορροφηθεί εντελώς το νερό του.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
- Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.
- Τη χωρίζουμε σε 20-25 μπαλάκια.
- Με το χέρι μας ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο στο μέγεθος της παλάμης μας.
- Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας καλά με πιρούνι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα πιτάκια.
- Τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσουν.