Follow us

3 συνταγές για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

ΚΟΧΥΛΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας. Διαβάστε παρακάτω τρεις συνταγές με πρωταγωνιστή το νοστιμο ψάρι.

Μακαρονάδα με Τόνο

Υλικά

  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • 400 γρ. τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
  • 3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα και συνεχίζουμε για 1' το σοτάρισμα.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 1'-2' ακόμα.
  5. Προσθέτουμε στο τηγάνι 4 κ.σ. νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και μόλις ψηθεί η ντομάτα και δέσει η σάλτσα ρίχνουμε τον τόνο, θρυμματισμένο σε μεγάλες μπουκιές.
  6. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
  7. Ρίχνουμε τα μακαρόνια με τρυπητή κουτάλα (δε χρειάζεται να τα σουρώσουμε) και ανακατεύουμε καλά με απαλές κινήσεις, για να μη διαλυθεί εντελώς ο τόνος.

Κοχυλάκια με Τόνο και Κολοκυθάκια

Υλικά

  • ¾ του πακέτου κοχυλάκια
  • 3 συσκευασίες τόνο σε λάδι
  • 500 γρ. κολοκυθάκια σε χοντρά μπαστουνάκια
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα χλιαρό
  • 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε πολύ αλ ντέντε τα κοχυλάκια, γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και στον φούρνο.
  2. Τα στραγγίζουμε.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, το φέρνουμε δυο βόλτες και μετά ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε λίγο σε δυνατή φωτιά.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  6. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα κολοκυθάκια.
  7. Ρίχνουμε στη συνέχεια τον τόνο, ελαφρώς στραγγισμένο από το λάδι του, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθεί εντελώς ο τόνος και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  8. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το αλεύρι με τον αβγοδάρτη.
  9. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στην μπεσαμέλ τα ⅔ του τυριού και ανακατεύουμε.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Σε μέτριο πυρίμαχο ταψί βάζουμε τα κοχυλάκια και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα.
  12. Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 30' περίπου.

Τα Τονοπιτάκια

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ¾ ποτηριού ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για την επιφάνεια
  • 1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 320 γρ. (2 κονσέρβες) τόνο σε νερό, στραγγισμένο
  • 2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κοφτό κ.γλ. ρίγανη
  • 1 μικρή ντομάτα στραγγισμένη από τα ζουμιά της και ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τον τόνο και ανακατεύουμε να διαλυθεί και να απορροφηθεί εντελώς το νερό του.
  3. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
  5. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη.
  6. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.
  7. Τη χωρίζουμε σε 20-25 μπαλάκια.
  8. Με το χέρι μας ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο στο μέγεθος της παλάμης μας.
  9. Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας καλά με πιρούνι.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα πιτάκια.
  12. Τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 30' περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

* Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.