Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.
Αλμυρό Κέικ με Καρότο
Υλικά
- 350 γρ αλεύρι φαρίνα
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 1/2 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 αυγά
- όσο μαύρο και κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα θέλουμε
- τριμμένο σκόρδο
- 3-4 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
- 2 λουκάνικα κομμένα σε μικρές ροδέλες
- 1 καρότο τριμμένο
- 100-150 γρ. διαφορά κίτρινα τυριά κομμένα σε κυβάκια
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Περνάμε μια βράση το καρότο και το τρίβουμε ή το βάζουμε στο μίξερ.
- Αναμειγνύουμε στο μπλέντερ όλα τα στερεά και στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τα αυγά ένα-ένα, μπαχαρικά, λαχανικά (πιπεριές, καρότο), αλλαντικά (λουκάνικα) και τέλος τα τυριά.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα μακρόστενη και βάζουμε μέσα το μείγμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για όσο χρειαστεί ανάλογα το φούρνο μας (τσεκάρουμε ανά τακτά διαστήματα).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ξεφορμάρουμε.
Αλμυρό Κέικ με Μπέικον και Φασκόμηλο
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αβγά
- 1½ φλιτζ. γάλα
- 250 γρ. κασέρι τριμμένο
- 250 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
- 15 λωρίδες μπέικον
- 4-5 φυλλαράκια ξερό φασκόμηλο
- βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να "πηδάει" στο τηγάνι. Το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Σε λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τα αβγά. Μόλις φουσκώσει το μείγμα, ρίχνουμε το γάλα και τα τυριά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Σκορπάμε στον πάτο το φασκόμηλο (θα το αφαιρέσουμε όταν το τρώμε) και απλώνουμε μια λεπτή στρώση ζύμης.
- Πάνω της στρώνουμε τις μισές φέτες μπέικον. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση ζύμης και πάνω της απλώνουμε το υπόλοιπο μπέικον.
- Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε για 45'-50'. Εμπιστευτείτε τον φούρνο σας και τον χρόνο της συνταγής: τα κέικ που έχουν τυριά μπορεί να σε ξεγελάσουν όταν τα δοκιμάσεις με μαχαίρι, το οποίο υγραίνεται από το λίπος των τυριών.
- Μόλις χλιάνει το κέικ, το ξεφορμάρουμε.
Αλμυρό Κέικ Λαχανικών
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι καρότα σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζάνι αρακά
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
- 5-6 φέτες ζαμπόν σε κυβάκια
- 350 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 5 αυγά
- 1 κούπα γάλα
Εκτέλεση
- Ζεματίζουμε για 5 λεπτά σε νερό που βράζει τα λαχανικά μας.
- Τα σουρώνουμε και τα στεγνώνουμε πάνω σε στεγνή πετσέτα.
- Τα σοτάρουμε με μια κουταλιά από το βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά να ενσωματωθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το ζαμπόν, τη φέτα, τα λαχανικά και τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.