Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε παρακάτω για ελαφριές και θρεπτικές νόστιμες σούπες βελουτέ.
Σούπα Βελουτέ με Κάστανα
Υλικά
- 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροσπασμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
- 1 ζελεδάκι ζωμό κότας
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμό από ½ λεμόνι
- γιαούρτι για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κάστανα μαζί με το τριμμένο μπαχάρι ή το μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και τον χυμό των πορτοκαλιών και σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20'.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε τη σούπα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι.
Σούπα Βελουτέ Γλυκοπατάτα
Υλικά
Υλικά για 5-6 άτομα
- 3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες, σε μεγάλες μπουκιές
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 1 καρότο σε ροδέλες
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 ξύλο κανέλας
- τριμμένο γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
- ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- για το σερβίρισμα, προαιρετικά, λίγο μπέικον ψιλοκομμένο και ψημένο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Αλατίζουμε. Όσο περισσότερο σοτάρουμε τα λαχανικά με το αλάτι τους τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σούπα μας.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό, όσο να καλύπτει τα λαχανικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει και το καρότο.
- Με το ραβδομπλέντερ ή λίγη λίγη στο μούλτι, πολτοποιούμε τη σούπα, αφού προσθέσουμε και τον μαϊντανό. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω ζεστό νερό, αν δούμε ότι η σούπα μοιάζει με πουρέ.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε το μπέικον και σερβίρουμε.
Μπρόκολο Βελουτέ
Υλικά
- 1/2 κιλό μπρόκολο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό (για γαρνιτούρα)
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε και το μπρόκολο.
- Χαμηλώνουμε τη θερμότητα και σιγοβράζουμε σκεπάζοντας την κατσαρόλα μέχρι να γίνει το μπρόκολο τρυφερό, 15 με 20 λεπτά.
- Σε μπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα και τη μεταφέρουμε σε μπολ.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι όπως το θέλουμε.
- Την αφήνουμε να ηρεμήσει και τη σερβίρουμε σε μερίδες που έχουμε γαρνίρει με μαϊντανό.