
Δοκίμασε να φτιάξεις μπριάμ ακολουθώντας μία από τις παρακάτω συνταγές.
Τάρτα Μπριάμ
Υλικά
για 6 άτομα
- 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
- 200 γρ. φέτα σπασμένη σε κομμάτια
- 3 μελιτζάνες στρογγυλές σε μεγάλα κυβάκια
- 2 μελιτζάνες αργίτικες σε ροδέλες
- 3 πιπεριές πράσινες ή κέρατο σε ροδέλες
- 2 κολοκύθια σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- 1 ώριμη ξεφλουδισμένη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για το ταψί
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια για 2'-3'.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του και να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά χωρίς να διαλυθούν.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, τον μαϊντανό και τη ρίγανη και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τη σφολιάτα, φροντίζοντας να καλύψουμε καλά τα τοιχώματα.
- Μέχρι εκείνη τη στιγμή τη σφολιάτα την κρατάμε κρύα στο ψυγείο.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού τον πάτο της σφολιάτας.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα το μπριάμ επάνω στη ζύμη και ψήνουμε για 45' περίπου στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να φουσκώσει.
Μπριάμ με Κρέμα Γιαουρτιού-Ανθότυρου
Υλικά
- 8-10 κολοκυθάκια σε φέτες
- 1-2 μέτριες μελιτζάνες σε φέτες, κάθε φέτα κομμένη στη μέση
- 6 μέτρια καρότα σε φέτες
- 3 πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες ή κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες ή κύβους
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. θυμάρι
- 1/4 φλ. λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
Για την κρέμα
- 250 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 50 ml λάδι
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τα καρότα, πιπεριά πράσινη, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα πυρέξ απλώνουμε το μισό μείγμα από καρότα, μελιτζάνες και κολοκυθάκια-πιπεριά και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Απλώνουμε από πάνω τις πιπεριές και μετά το υπόλοιπο μείγμα από κολοκυθάκια-μελιτζάνες.
- Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
- Χτυπάμε με πιρούνι τα υλικά της κρέμας και απλώνουμε απάνω στο φαγητό μας, συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμη 15 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια.
Μπριάμ Μανιταριών
Υλικά
- 2 πατάτες μεγάλες
- 1/2 κιλό άσπρα μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λουκάνικο χωριάτικο μεγάλο
- λίγο μαϊντανό
- 1 πιπεριά
- λάδι
- 1 κρασοπότηρο κρασί
- χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τα άσπρα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μπουκιές μαζί με τις πατάτες, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το λεμόνι, το λουκάνικο και τον μαϊντανό.
- Τοποθετούμε σε ταψί και περιχύνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε λίγο ακόμα μαϊντανό και από πάνω το λαδάκι.
- Βάζουμε για μισή ώρα στο φούρνο μόνο από κάτω στους 200 βαθμούς.
- Και άλλη μισή ώρα στους 170 πάνω κάτω.