Follow us

Εκλέρ και σου: γαλλικές ιστορίες...

Εκλέρ και σου: γαλλικές ιστορίες...

Καραμελωμένα σου και σοκολατένια εκλέρ έχουν κάνει τέτοια καριέρα στη χώρα μας, που σχεδόν ξεχνάμε ότι ανήκουν στις πιό πετυχημένες συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Από τα πιό κοινά γλυκά του μικρότερου ελληνικού ζαχαροπλαστείου, δεν θα λέγαμε ότι είναι πάντα άξιοι εκπρόσωποι της αρχικής συνταγής… Η οποία στηρίζεται σε μιά ιδιοφυή ζύμη, που γίνεται στην κατσαρόλα! Η "πιό γρήγορη ζύμη" μπορεί να μην σας πετύχει με την πρώτη, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολη μόλις αντιληφθείτε τα "κόλπα" της. Κατόπιν, έρχεται η μαγεία: από την κατσαρόλα στο ταψί, τα μικρά μπαλάκια φουσκώνουν και ροδοκοκκινίζουν γρήγορα, έτοιμα να γεμίσουν με όποια γλυκειά ή αλμυρή κρέμα θέλετε -αν δεν εξαφανιστούν στο μεταξύ.

Την εφεύρεση της ζύμης την οφείλουμε σ' έναν ιταλό ζαχαροπλάστη της Αικατερίνης των Μεδίκων -βλέπε 16ος αιώνας- ενώ αργότερα τελειοποιήθηκε παίρνοντας το όνομα "pate a chaud", που κατέληξε με την παραφθορά της γλώσσας σε "pate a choux". Τη σημερινή της μορφή την πήρε πολύ αργότερα, από τον ζαχαροπλάστη του Ταλλεϋράνδου, ενώ ο θρυλικός Καρέμ φαίνεται ότι όχι μόνο έβαλε το χέρι του, αλλά δημιούργησε και τα γλυκά-σταθμούς με αυτήν, γεμίζοντάς τα ψημένα σουδάκια με κρέμα ή μαρμελάδα και γκλασάροντας την επιφάνεια -έφτιαξε δηλαδή τους προγόνους των σημερινών choux a la creme και του εκλέρ… Που πήρε τ' όνομά του αργότερα, επειδή, κατά μία εκδοχή, τρώγεται σαν αστραπή (eclair= αστραπή)! Η κρέμα πατισιέρ (και όχι "πατισερί", όπως λανθασμένα ονομάζεται συνήθως) ή κρέμα ζαχαροπλαστικής, στηρίζεται επίσης σε μιά παμπάλαιη συνταγή του 1690 και είναι απαραίτητη στα σου και στα εκλέρ, σκέτη, σοκολατένια, με άρωμα καφέ και ότι άλλο θελήσετε: συνταγή που οφείλουμε να έχουμε πρόχειρη γιά πολλά γλυκά.

Η ζύμη των σου χρησιμεύει ακόμα και γιά αλμυρές γεύσεις. Στα γλυκά, παίρνει το σχήμα "ρόδας" γεμισμένης με κρέμα πραλίνας γιά την τούρτα Παρί-Μπρεστ, πολλά σου με κρέμα ή σαντιγύ ενώνονται με καραμέλα σχηματίζοντας έναν ψηλό πύργο -το περίφημο γλυκό των γάμων croquenbouche- ή στολίζουν την επιφάνεια της τούρτας Σαιντ Ονορέ, ενώ γεμισμένα με παγωτό κρέμα και περιχυμένα με σως σοκολάτας φτιάχνουν το αυθεντικό προφιτερόλ… Οσο γιά τα εκλέρ σοκολάτας, δίκαια έχουν τη φήμη του πιό αγαπητού μικρού γλυκού στον κόσμο: τραγανή ζύμη, απαλή κρέμα και σωστό γκλασάρισμα κάνει ένα γλυκό που τρώγεται με δυό μπουκιές.

Γιά να στεγνώσουν καλά τα σου πρέπει να σταθούν τουλάχιστον 1.30' ώρα ή περισσότερο όταν βγουν από το φούρνο.

Γιά ευκολία και ταχύτητα, μπορούμε να γεμίσουμε τα σου ή τα εκλαίρ μας με σαντιγύ αντί γιά άλλη κρέμα, θα γίνουν εξίσου λαχταριστά. Απαράβατος κανόνας, η γρήγορη κατανάλωση -ιδανικά την ίδια μέρα- γιατί η ζύμη πανιάζει εύκολα και το γλυκό χάνει όλη τη γοητεία του.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.