Follow us

Σβίγγοι


Σβίγγοι

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό
5 αβγά
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό
1 «μασουράκι» κανέλα
3-4 γαρίφαλα
Για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι καρύδια, κοπανισμένα.

Παρασκευή

Βράζουμε το νερό μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια σφικτή ζύμη που σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποκολλάται από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ ενός μίξερ, την αφήνουμε να κρυώσει 8-10 λεπτά και στη συνέχεια, αφού θα έχει κρυώσει, ελαφρά, τη δουλεύουμε με τον γάντζο του ζυμώματος ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, έτσι ώστε να έχει ενσωματωθεί το πρώτο αβγό με τη ζύμη πριν ρίξουμε το επόμενο. Δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία, λαμπερή και αρκετά σφικτή. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα κουτάλι, παίρνουμε κομματάκια ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο καυτό ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, ώστε να παραμένουν μέσα στο ελαιόλαδο. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν οι σβίγγοι, τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να σταθούν επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το χαρτί το λάδι τους. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και απομακρύνουμε τα μπαχαρικά. Τους σερβίρουμε ζεστούς, περιχυμένους με μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι και πασπαλισμένους με τα καρύδια.

Θ.Τ.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.