Follow us

Γλυκά του τηγανιού

Γλυκά του τηγανιού

Οι Απόκριες πλησιάζουν και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, ονειρευόμαστε ζεστούς λουκουμάδες με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, πασπαλισμένους με καβουρδισμένο σουσάμι. Λουκουμάδες, σβίγκοι, τσούρος, λαλάγγια, μπενιέ, όλα αυτά τα γρήγορα γλυκά του τηγανιού ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους κι είναι τόσο απλά. Όλα τους φτιάχνονται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, με παρόμοια ζύμη, τηγανίζονται για να καταναλωθούν ζεστά, με σιρόπι ή μέλι, με απλή ζάχαρη ή άχνη αλλά και με διάφορες επικαλύψεις, όπως μαρμελάδες φρούτων ή σοκολάτα. Το κοινό τους στοιχείο είναι η τραγανή εξωτερική τους κρούστα και η ζεστή γλύκα που προκαλεί το σιρόπι ή όποιο άλλο υλικό χρησιμοποιηθεί για το μέλωμά τους. Ο λουκουμάς κι ο σβίγκος έχουν και κάτι παραπάνω: αυτό που λέει, τόσο εύλογα, η τούρκικη λέξη «lokma» (μπουκιά). Έτσι όπως είναι τόσο μικροί και νόστιμοι, σε προκαλούν να τους κάνεις μια χαψιά. Το επιπλέον προσόν τους είναι πως τα γρήγορα αυτά γλυκά είναι κι οικονομικά. Μπορούν να σερβιριστούν και για μεγάλα πλήθη, αρκεί να υπάρχει κάποιος πρόθυμος μπροστά από τα τηγάνια. Αυτός είναι ο λόγος που συνηθίζονται σε γάμους και πανηγύρια, αλλά -σε κάποιες τοπικές παραδόσεις- και ως κατευόδιο. Λένε πως η λέξη «σβίγκος» (ή σβίγγος), προέρχεται από το γερμανικό swinge και πέρασε στα ελληνικά μέσω του λεξιλογίου της ελληνικής εβραϊκής (ρωμανιώτικης) κουζίνας όπου οι σβίγκοι είναι ταυτόσημοι με τους λουκουμάδες. Αυτό ισχύει μόνο για τη ρωμανιώτικη παράδοση όπου οι σβίγκοι γίνονται με μια ζύμη σαν αυτή των σου (choux). Αντίθετα, οι σεφαραδίτικοι λουκουμάδες, όσο, τουλάχιστον, θυμάμαι από τη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο βιβλίο της Νίνας Μπενρουμπή και του Επίκουρου Γεύση από Σεφαραδίτικη Θεσσαλονίκη, λέγονται στα λαντίνο «μπουμουέλος» (bumuelos/bimwelos) και για το χυλό τους, αντί αλεύρι χρησιμοποιούν άζυμο ψωμί, μάτσα, μουσκεμένο στο γάλα. Λόγω της ζύμης των σου, σίγουρα, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε μια συγγένεια ανάμεσα στους σβίγκους και στα γαλλικά μπενιέ (beignets) ή τα φριτέλι της Κορσικής (fritelli), που διαφέρουν στο ότι γίνονται μόνο από αλεύρι κάστανου. Με μια πολύ πιο σφιχτή ζύμη φτιάχνονται τα μανιάτικα λαλλάγια ή αλλιώς λαλαγγίδες. Όταν, μάλιστα, είναι σωστά φτιαγμένα και καλά τηγανισμένα, μοσχοβολάνε ελαιόλαδο. Θεωρούνται απευθείας απόγονοι της αρχαίας λαλάγγης, δηλαδή της τηγανίτας, που κατανάλωναν οι πρόγονοι μας με μέλι. Το ενδιαφέρον είναι πως επειδή στη ζύμη τους δεν περιλαμβάνουν ζάχαρη, καταναλώνονται και με αλμυρή και με γλυκιά συνοδεία. Στην όψη, έτσι όπως είναι σε κορδόνια, θυμίζουν τα ισπανικά τσούρος, ιδίως αν χρησιμοποιήσουμε κορνέ με στόμιο "αστέρι" για να σχηματίσουμε τα κορδόνια τους.

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.