Για πολλούς, το πιο αρωματικό και γευστικό φρούτο. Άρωμα με φινέτσα στα λευκόσαρκα, πιο δυνατό στους γιαρμάδες και τα νεκταρίνια, έντονο και ακαταμάχητο στη νέα ποικιλία πλακέ (ή ούφο), που θα βρείτε στη λαϊκή και σε κεντρικά μανάβικα (σε τιμή στα ύψη). Με λίγο πέρασμα στο τηγάνι με βούτυρο και, αν θέλετε, σβησμένο με λίγο γλυκό κρασί από Μοσχάτο, γίνεται στη στιγμή γλυκό ή συνοδεύει ένα απλό παγωτό βανίλια (θυμηθείτε το περίφημο παγωτό peche Melba, κλασικό αλλά ξεχασμένο στις μέρες μας). Τι ωραιότερο από ένα καλωσόρισμα σε φίλους, ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ από ένα δροσερό Bellini (χυμός ροδάκινου, σαμπάνια ή prosecco, φετάκι ροδάκινου)… Εξίσου εύκολα το σιγοβράζουμε καθαρισμένο, κομμένο στη μέση, λίγα λεπτά μέσα σε σιρόπι που έχουμε φτιάξει με ένα λοβό φυσικής βανίλιας, το αφήνουμε να παγώσει και το σερβίρουμε όπως θέλουμε. Μπαίνει σε τάρτες, σε τούρτες, σε κέικ και, φυσικά, σε κάπκεικ. Δοκιμάστε ακόμη, μαρμελάδα ροδάκινο και ροδάκινα γεμιστά στο φούρνο. Σας το προτείνουμε σήμερα σε σορμπέ (πιο εύκολο αν έχετε μηχανή παγωτού), σε μια εύκολη τάρτα ακόμα και με έτοιμη ζύμη, σ' ένα τσάτνεϋ "στιγμής" για εντυπωσιακό συνοδευτικό, και εκείνο το απλό και υπέροχο στο τηγάνι….