Follow us

Το καρπούζι σε γλυκά

Το καρπούζι  σε γλυκά

Μια φέτα κόκκινο καρπούζι είναι η γεύση -έμβλημα του καλοκαιριού που ξεσηκώνει την καρδιά μας και μόνο με τη σκέψη. Περιέχοντας 90% νερό, είναι ό,τι πιο δροσερό σε φαγώσιμο (μαζί με το αγγούρι με το οποίο, άλλωστε, ανήκει στην ίδια βοτανική οικογένεια) και τα πολλά σάκχαρα που περιέχει του δίνουν την ακαταμάχητη, γλυκιά γεύση του. Το πολύ ισχυρό γευστικό του εκτόπισμα, όταν το τρώμε φρέσκο, κάνει την παρουσία του στην κουζίνα πολύ φτωχή σε παγκόσμια κλίμακα, όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Στην χώρα μας, το καρπούζι με τη φέτα είναι μια παραδοσιακή γευστική σύζευξη, που θεωρείται από πολλούς ακαταμάχητη και εδώ και μια δεκαετία περίπου, το είδαμε ψητό σε σαλάτες. Πάνω απ΄όλα, όμως, η παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική έχει να παρουσιάσει την Καρπουζόπιτα ή Καρπουζένια, ένα λιτό φίνο γλυκό με προέλευση από τη Φολέγανδρο (τη βρίσκουμε και στη Μήλο), που συνδυάζει μαγικά το καρπούζι, το ελαιόλαδο, το μέλι και το σουσάμι και, ιδανικά, θα χρησιμοποιούσαμε τα άνυδρα καρπουζάκια της Φολεγάνδρου («αδιάγγουρα») για μέγιστη νοστιμιά. Η συνταγή που σας δίνουμε εδώ είναι οικογενειακή υπόθεση της εκ Φολεγάνδρου travel editor Κατερίνας Μαρινάκη –την ευχαριστώ προσωπικά γι αυτό- και είναι δοκιμασμένη στις αναλογίες αλεύρι –μέλι –ελαιόλαδο, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για να επιτύχει αυτή, η κατά τα φαινόμενα απλούστατη συνταγή.

Updated: 18/08/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/07/15

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.