Follow us

Πεπόνι σε πρωτότυπα γλυκά

Πεπόνι σε πρωτότυπα γλυκά

Ένα είναι το καλοκαιρινό ελληνικό πεπόνι: το βαρύ και αρωματικό αργίτικο! Που υπάρχει, πλέον, σε ελάχιστες ποσότητες και δεν παράγεται στο Άργος αλλά… στον Άγιο Βασίλειο, ένα χωριό κοντά στο Άργος -που ανήκει όμως διοικητικά στην Κόρινθο. Γιατί; Διότι τα αυθεντικά ελληνικά πεπόνια αντικαταστάθηκαν σιγά –σιγά με υβρίδια, όπως τα galia, αυτά που η φλούδα τους έχει διχτυωτό σχέδιο, διότι η αγορά θέλει μικρά πεπόνια και όχι τα ανοικονόμητα σε μέγεθος –έστω κι αν έχουν μεθυστικό άρωμα και άφθαστη γεύση όπως τα αργίτικα… Και οι άλλες ελληνικές ποικιλίες; Που πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφθαναν τις 32; Εξαφανίστηκαν και απόμειναν τα όψιμα Ζακύνθου και τα πεπόνια Θράκης, που βγαίνουν από το Σεπτέμβρη και μετά ενώ κατακλύζουν την αγορά τα εισαγόμενα όπως τα κουανταλούπε (με προέλευση από την Κίνα ή την Ινδία και όνομα από την Ιταλία) ή τα honey dew (αμερικάνικα). Νόστιμα είναι, γλυκά είναι, αλλά… αργίτικα δεν είναι.

Εν πάση περιπτώσει, κάτω από τη σκληρή του φλούδα, το πεπόνι κρύβει ένα μεγάλο πλούτο βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ (βιταμίνη Β) και βήτα καροτίνη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαιτέρως στις ποικιλίες του πεπονιού με την πορτοκαλόχρωμη σάρκα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μας προστατεύει από τη γήρανση και από πολλές μορφές καρκίνου. Και ακόμα, οι λίγες του θερμίδες το κάνουν ιδανικό για όσους προσέχουν το βάρος τους. Ως επιδόρπιο τώρα, είναι ωραιότατο φρέσκο, πασπαλισμένο με τριμμένο φρέσκο τζίντζερ -ή ακόμα και με σκόνη τζίντζερ- αλλά και με κανέλλα, ενώ ο δυόσμος αναδεικνύει με πολύ δροσερό τρόπο τη γλυκύτητά του. Αν και πολύ σπάνια, βλέπουμε το πεπόνι ως πρώτη ύλη για γλυκά, η λεπτή γεύση του δεν θα μας απογοητεύσει, πολλώ μάλλον στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε ένα αργίτικο πεπόνι (και τα κουανταλούπε δεν είναι άσχημα, πρέπει να πούμε).

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.