Follow us

Πεπόνι σε πρωτότυπα γλυκά

Πεπόνι σε πρωτότυπα γλυκά

Ένα είναι το καλοκαιρινό ελληνικό πεπόνι: το βαρύ και αρωματικό αργίτικο! Που υπάρχει, πλέον, σε ελάχιστες ποσότητες και δεν παράγεται στο Άργος αλλά… στον Άγιο Βασίλειο, ένα χωριό κοντά στο Άργος -που ανήκει όμως διοικητικά στην Κόρινθο. Γιατί; Διότι τα αυθεντικά ελληνικά πεπόνια αντικαταστάθηκαν σιγά –σιγά με υβρίδια, όπως τα galia, αυτά που η φλούδα τους έχει διχτυωτό σχέδιο, διότι η αγορά θέλει μικρά πεπόνια και όχι τα ανοικονόμητα σε μέγεθος –έστω κι αν έχουν μεθυστικό άρωμα και άφθαστη γεύση όπως τα αργίτικα… Και οι άλλες ελληνικές ποικιλίες; Που πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφθαναν τις 32; Εξαφανίστηκαν και απόμειναν τα όψιμα Ζακύνθου και τα πεπόνια Θράκης, που βγαίνουν από το Σεπτέμβρη και μετά ενώ κατακλύζουν την αγορά τα εισαγόμενα όπως τα κουανταλούπε (με προέλευση από την Κίνα ή την Ινδία και όνομα από την Ιταλία) ή τα honey dew (αμερικάνικα). Νόστιμα είναι, γλυκά είναι, αλλά… αργίτικα δεν είναι.

Εν πάση περιπτώσει, κάτω από τη σκληρή του φλούδα, το πεπόνι κρύβει ένα μεγάλο πλούτο βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ (βιταμίνη Β) και βήτα καροτίνη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαιτέρως στις ποικιλίες του πεπονιού με την πορτοκαλόχρωμη σάρκα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μας προστατεύει από τη γήρανση και από πολλές μορφές καρκίνου. Και ακόμα, οι λίγες του θερμίδες το κάνουν ιδανικό για όσους προσέχουν το βάρος τους. Ως επιδόρπιο τώρα, είναι ωραιότατο φρέσκο, πασπαλισμένο με τριμμένο φρέσκο τζίντζερ -ή ακόμα και με σκόνη τζίντζερ- αλλά και με κανέλλα, ενώ ο δυόσμος αναδεικνύει με πολύ δροσερό τρόπο τη γλυκύτητά του. Αν και πολύ σπάνια, βλέπουμε το πεπόνι ως πρώτη ύλη για γλυκά, η λεπτή γεύση του δεν θα μας απογοητεύσει, πολλώ μάλλον στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε ένα αργίτικο πεπόνι (και τα κουανταλούπε δεν είναι άσχημα, πρέπει να πούμε).

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.