Follow us

Πεπόνι σε πρωτότυπα γλυκά

Πεπόνι σε πρωτότυπα γλυκά

Ένα είναι το καλοκαιρινό ελληνικό πεπόνι: το βαρύ και αρωματικό αργίτικο! Που υπάρχει, πλέον, σε ελάχιστες ποσότητες και δεν παράγεται στο Άργος αλλά… στον Άγιο Βασίλειο, ένα χωριό κοντά στο Άργος -που ανήκει όμως διοικητικά στην Κόρινθο. Γιατί; Διότι τα αυθεντικά ελληνικά πεπόνια αντικαταστάθηκαν σιγά –σιγά με υβρίδια, όπως τα galia, αυτά που η φλούδα τους έχει διχτυωτό σχέδιο, διότι η αγορά θέλει μικρά πεπόνια και όχι τα ανοικονόμητα σε μέγεθος –έστω κι αν έχουν μεθυστικό άρωμα και άφθαστη γεύση όπως τα αργίτικα… Και οι άλλες ελληνικές ποικιλίες; Που πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφθαναν τις 32; Εξαφανίστηκαν και απόμειναν τα όψιμα Ζακύνθου και τα πεπόνια Θράκης, που βγαίνουν από το Σεπτέμβρη και μετά ενώ κατακλύζουν την αγορά τα εισαγόμενα όπως τα κουανταλούπε (με προέλευση από την Κίνα ή την Ινδία και όνομα από την Ιταλία) ή τα honey dew (αμερικάνικα). Νόστιμα είναι, γλυκά είναι, αλλά… αργίτικα δεν είναι.

Εν πάση περιπτώσει, κάτω από τη σκληρή του φλούδα, το πεπόνι κρύβει ένα μεγάλο πλούτο βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ (βιταμίνη Β) και βήτα καροτίνη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαιτέρως στις ποικιλίες του πεπονιού με την πορτοκαλόχρωμη σάρκα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μας προστατεύει από τη γήρανση και από πολλές μορφές καρκίνου. Και ακόμα, οι λίγες του θερμίδες το κάνουν ιδανικό για όσους προσέχουν το βάρος τους. Ως επιδόρπιο τώρα, είναι ωραιότατο φρέσκο, πασπαλισμένο με τριμμένο φρέσκο τζίντζερ -ή ακόμα και με σκόνη τζίντζερ- αλλά και με κανέλλα, ενώ ο δυόσμος αναδεικνύει με πολύ δροσερό τρόπο τη γλυκύτητά του. Αν και πολύ σπάνια, βλέπουμε το πεπόνι ως πρώτη ύλη για γλυκά, η λεπτή γεύση του δεν θα μας απογοητεύσει, πολλώ μάλλον στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε ένα αργίτικο πεπόνι (και τα κουανταλούπε δεν είναι άσχημα, πρέπει να πούμε).

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.