Follow us

10 συνταγές για μαρμελάδες και τσάτνεϊ της εποχής

Ώριμα, νόστιμα και ζουμερά φρούτα, ζάχαρη και λίγη υπομονή επάνω από την κατσαρόλα, που σκορπίζει γλυκειές μυρωδιές. Το μαγείρεμα της μαρμελάδας και του τσάτνεϊ είναι από μόνο του μιά απόλαυση.

13 συνταγές για μαρμελάδες και τσάτνεϊ της εποχής

Η εποχή διατηρεί μερικά καλοκαιρινά φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βανίλιες, αχλάδια) ενώ τα μήλα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους και οι ντομάτες εξακολουθούν να είναι υπαίθριες και ολόγλυκες για λίγο ακόμα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη διαθεσιμότητα αυτή για να φτιάξουμε τις μαρμελάδες και τα τσάτνεϊ της χρονιάς. Πρόκειται για εύκολες και διασκεδαστικές παρασκευές, που με λίγη προσοχή είναι εύκολο να πετύχουν.

Οι μαρμελάδες

Αν δεν έχετε την εμπειρία, ξεκινήστε με μια κλασική μαρμελάδα (π.χ. ροδάκινο) σε σχετικά μικρή ποσότητα για δοκιμή. Αν διαθέτετε θερμόμετρο (εργαλείο πολύ χρήσιμο για την περίπτωση) η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν αυτό δείξει 105ο. Διαφορετικά, κάνετε το τεστ με το παγωμένο πιατάκι, που αναφέρεται στις συνταγές μας.
Γενικά, πρέπει να θυμόμαστε, ότι: τα φρούτα μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι υπερώριμα και οπωσδήποτε γερά, χωρίς χτυπήματα ή χαράγματα. Τα κόβουμε την τελευταία στιγμή πριν το βράσιμο της μαρμελάδας.

10 συνταγές για μαρμελάδες και τσάτνεϊ της εποχής

Για να διατηρήσει η μαρμελάδα τη φρέσκια γεύση του φρούτου, την βράζουμε λίγη ώρα και σε δυνατή φωτιά. Απαραίτητη είναι μια φαρδειά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη, αχρησιμοποίητη κουτάλα. Το λεμόνι και η ζάχαρη βοηθούν στο πήξιμο. Η μαρμελάδα και το τσάτνεϊ διατηρούνται σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουμε αεροστεγώς, για έναν περίπου χρόνο. Μπορείτε να φτιάξετε και "φρέσκια" μαρμελάδα, για κατανάλωση μέσα σε λίγες μέρες. Θα βράσετε τα ψιλοκομμένα φρούτα σας λίγη ώρα σε δυνατή φωτιά με λίγη ζάχαρη -όση θέλετε. Θα προκύψει μια μαρμελάδα ελαφρειά, με τη γεύση του φρούτου έντονη, ό,τι πρέπει για ένα classy πρωϊνό.

Πειραματιστείτε και με κάτι έξω από τα συνηθισμένα, όπως η υπέροχη μαρμελάδα ντομάτα -που ταιριάζει και με κάποια αλλαντικά και τυριά- ή προσθέστε στη μαρμελάδα σας γλυκά μπαχαρικά (κανελογαρύφαλα, αστεροειδή γλυκάνισο, γνήσια βανίλια) που θα την κάνουν ιδαίτερη. Φευγάτα αρώματα δίνουν το τζίντζερ, η αρμπαρόριζα, η λουίζα, το λικέρ πικραμύγδαλο. Αλλά δεν ξεχνάμε την αρχική και βασική συμβουλή, τα ώριμα και νόστιμα φρούτα! Καθώς τη μαρμελάδα τη συντηρούμε γιά καιρό ή και τη δωρίζουμε, να ένας τρόπος διατήρησης σε βαζάκια:
Αρχικά αποστειρώνουμε τα βαζάκια μας και τα καπάκια τους, βάζοντάς τα σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 100ο, για 10' ή βυθίζοντάς τα σε νερό που βράζει για 5'. Στην τελευταία περίπτωση, τα αναποδογυρίζουμε να στραγγίξουν σε καθαρή πετσέτα, αποφεύγοντας να τα σκουπίσουμε εσωτερικά. Τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα, βιδώνουμε σφιχτά τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κενό αέρα, που βοηθάει τη συντήρηση. Ένας τρόπος να ελέγξουμε αν έγινε η μαρμελάδα μας είναι ο εξής: ενώ βράζει η μαρμελάδα βάζουμε ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Οταν θεωρούμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίχνουμε στο πιατάκι 1-2 κουταλιές και ελέγχουμε την υφή της. Η μαρμελάδα πρέπει να κυλάει στο πιατάκι αργά και να μην είναι πολύ ρευστή.

Τα τσάτνεϊ…

Το τσάτνεϊ πάλι, είναι μια άλλη περίπτωση. Το κοινό με τη μαρμελάδα είναι τα φρέσκα φρούτα (ή λαχανικά) της εποχής. Εδώ τα φρούτα ψιλοκόβονται και στην παρασκευή συμμετέχουν και άλλα υλικά (σχεδόν πάντα κρεμμύδι και ξίδι) που θα δώσουν τη γλυκόξινη και συχνά πικάντικη γεύση, που χαρακτηρίζει το τσάτνεϊ. Τα εξωτικά μυρωδικά, όπως το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το καυτερό στοιχείο θυμίζουν την ινδική καταγωγή του εδέσματος, που έγινε γνωστό μέσω των Άγγλων και συνοδεύει όμορφα ψητά κρεατικά, αλλαντικά και τυριά. Στο τσάτνεϊ είναι διασκεδαστικό να πειραματιστείτε με υλικά και μυρωδιές και να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα στα γιορτινά τραπέζια -μην ξεχνάμε ότι ταιριάζει πολύ με κυνήγι αλλά και με ψητά πουλερικά. Γιατί το τσάτνεϊ "το έχει" να κάνει ένα φαγητό να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.