Follow us

Λουκουμάδες, οι διεθνείς

Λουκουμάδες, οι διεθνείς

Δεν υπάρχει μέρος της γης που να μην έχει στην κουζινική του παράδοση κάποιο είδος λουκουμά. Δηλαδή, ένα τηγανητό στρογγυλό γλυκάκι φτιαγμένο με αλεύρι και μαγιά ή κάποιο άλλο διογκωτικό συν ζάχαρη και κατά περίπτωση, βούτυρο, αβγά, γάλα, κλπ. Το γλυκάκι περιχύνεται με σιρόπι ή μέλι, γεμίζεται με μαρμελάδα, αλείφεται με σοκολάτα ή πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα και γενικά συνοδεύεται με κάτι γλυκό, σε σκόνη ή σε σιρόπι και, ακόμα, με παγωτό ή με καϊμάκι ή με ξηρούς καρπούς. Δεν είναι όλα τα λουκουμαδοειδή γλυκάκια ολοστρόγγυλα και μασίφ όπως οι δικοί μας λουκουμάδες. Πολλά έχουν τρύπα στη μέση, ας πούμε τα αμερικάνικα ντόνατς. Άλλα, πάλι, μπορούν αντί να τηγανιστούν να ψηθούν στο φούρνο, για παράδειγμα τα διάσημα γερμανικά berliner (στην Αυστρία crapfen). Είδος λουκουμά είναι και τα ιταλικά castagnole και τα εβραϊκά sufganiyah και τα ινδικά badushah. Τους λουκουμάδες τους ξέρουμε στη χώρα μας και σαν σβίγκους (ή σβίγγους), έστω με μια μικρή παραλλαγή. Το λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει πως αυτή η ονομασία είναι εβραϊκής προέλευσης. Απ΄όπου κι αν είναι, πρόκειται για ένα θαυμάσιο βουτυράτο γλυκό. Εδώ, από τους πολλούς λουκουμάδες του κόσμου, προτείνουμε κάποιους που τους έχουμε δοκιμάσει στις πατρίδες τους ή σε σπίτια φίλων που ήξεραν να τους φτιάχνουν. Πιθανόν οι ίδιες συνταγές να φτιάχνονται και με παραλλαγές. Ατέλειωτη η μαγειρική, οπότε εμείς μένουμε προς το παρόν σε αυτά, με στόχο να συμπληρώσουμε τη λουκουμαδολίστα μια άλλη φορά.

Updated: 30/12/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 30/09/16

Επίσης...

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκό

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.