Follow us

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Υλικά

3 κλημεντίνες
3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 δόση βανιλίνης
1 κ.γ. αλάτι
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
3 αβγά
¾ φλ. γάλα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουσκεύουν. Πλένουμε τις κλημεντίνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες 2 χιλ. χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Σε μια μεγάλη, πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1 ½ φλ. ζάχαρη και ½ φλ. νερό και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τις φέτες από τις κλημεντίνες στο σιρόπι και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού κυκλικά την κατσαρόλα γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι φέτες σαν φρουΐ γλασέ. Τις βγάζουμε στραγγιστά με πιρούνι επάνω σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και κρατάμε το σιρόπι που έχει μείνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ., στρώνουμε τις γλασαρισμένες φέτες του φρούτου στη βάση και αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε λεκάνη. Δουλεύουμε με το μίξερ το υπόλοιπο 1 ½ φλ. ζάχαρη με το βούτυρο να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε ένα–ένα τα αβγά, το γάλα και τη βανίλια συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά. Στραγγίζουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι να αλευρωθούν καλά. Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα των υγρών υλικών και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί επάνω στις κλημεντίνες. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε λίγο –λίγο με το κουτάλι το σιρόπι που έχουμε κρατήσει επάνω στο ζεστό κέικ, περιμένοντας να απορροφήσει τη μια κουταλιά πριν ρίξουμε την άλλη. Σερβίρουμε όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

A.T.

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.