Follow us

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Υλικά

3 κλημεντίνες
3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 δόση βανιλίνης
1 κ.γ. αλάτι
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
3 αβγά
¾ φλ. γάλα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουσκεύουν. Πλένουμε τις κλημεντίνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες 2 χιλ. χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Σε μια μεγάλη, πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1 ½ φλ. ζάχαρη και ½ φλ. νερό και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τις φέτες από τις κλημεντίνες στο σιρόπι και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού κυκλικά την κατσαρόλα γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι φέτες σαν φρουΐ γλασέ. Τις βγάζουμε στραγγιστά με πιρούνι επάνω σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και κρατάμε το σιρόπι που έχει μείνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ., στρώνουμε τις γλασαρισμένες φέτες του φρούτου στη βάση και αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε λεκάνη. Δουλεύουμε με το μίξερ το υπόλοιπο 1 ½ φλ. ζάχαρη με το βούτυρο να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε ένα–ένα τα αβγά, το γάλα και τη βανίλια συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά. Στραγγίζουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι να αλευρωθούν καλά. Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα των υγρών υλικών και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί επάνω στις κλημεντίνες. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε λίγο –λίγο με το κουτάλι το σιρόπι που έχουμε κρατήσει επάνω στο ζεστό κέικ, περιμένοντας να απορροφήσει τη μια κουταλιά πριν ρίξουμε την άλλη. Σερβίρουμε όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

A.T.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Περισσότερα από

Γλυκό

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.