Follow us

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Κέικ με φρέσκες κλημεντίνες και ξερά σύκα

Υλικά

3 κλημεντίνες
3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
1 δόση βανιλίνης
1 κ.γ. αλάτι
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
3 αβγά
¾ φλ. γάλα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε το κοτσανάκι και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουσκεύουν. Πλένουμε τις κλημεντίνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες 2 χιλ. χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Σε μια μεγάλη, πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1 ½ φλ. ζάχαρη και ½ φλ. νερό και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τις φέτες από τις κλημεντίνες στο σιρόπι και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού κυκλικά την κατσαρόλα γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι φέτες σαν φρουΐ γλασέ. Τις βγάζουμε στραγγιστά με πιρούνι επάνω σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και κρατάμε το σιρόπι που έχει μείνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκ., στρώνουμε τις γλασαρισμένες φέτες του φρούτου στη βάση και αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε λεκάνη. Δουλεύουμε με το μίξερ το υπόλοιπο 1 ½ φλ. ζάχαρη με το βούτυρο να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε ένα–ένα τα αβγά, το γάλα και τη βανίλια συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά. Στραγγίζουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι να αλευρωθούν καλά. Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα των υγρών υλικών και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί επάνω στις κλημεντίνες. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε λίγο –λίγο με το κουτάλι το σιρόπι που έχουμε κρατήσει επάνω στο ζεστό κέικ, περιμένοντας να απορροφήσει τη μια κουταλιά πριν ρίξουμε την άλλη. Σερβίρουμε όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι.

A.T.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.