Follow us

Γλυκά που παίζουν με την αλμύρα

Γλυκά που παίζουν με την αλμύρα

Πολύ απαλά και πολύ ήσυχα το αλμυρό μπήκε στην ζαχαροπλαστική και σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκε στην πρώτη σειρά των trends σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεχής αναζήτηση περίεργων συνδυασμών γεύσεων, που ήταν μόδα το Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκαν κατά πλειοψηφία από το 1800 και μετά (η ζάχαρη επάνω σε κρέας ήταν ένας από αυτούς) ξαναέγινε τη μόδας, με απροσδόκητα καλά αποτελέσματα οφείλουμε να πούμε, και στη ζαχαροπλαστική βλέπουμε το αλάτι να διεκδικεί έντονα μια θέση στο βασίλειο της γλυκιάς γεύσης: αλμυρή καραμέλα (που η επινόησή της θα πρέπει να πιστωθεί στον Γάλλο patissier και κυρίως chocolatier Henri Le Roux που βραβεύτηκε για την εφεύρεσή του ήδη το 1980 στη Διεθνή Έκθεση Ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι), αλάτι και σοκολάτα αγκαλιά που έκανε πρεμιέρα εδώ και 10 –15 χρόνια αλλά τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει κοινός τόπος και το μπέικον μαζί με τη σοκολάτα, είναι σούπερ trendς. Τα "γλυκάλμυρα" γλυκά που ξεκίνησαν από παγκοσμίως αναγνωρισμένους σεφ, έχουν βρει τον δρόμο τους μέσα από το internet σε άπειρες σελίδες γαστρονομικού περιεχομένου και οι συνταγές πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα. Στα καθ΄ ημάς, η απολύτως αγαπημένη «γλυκιά και μεθυσμένη ελιά Καλαμών», το γλυκό κουταλιού από τη φημισμένη ελιά Καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο και διατηρημένη σε σιρόπι από κρασί και μέλι της Γιάννας Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη, είναι μια αυθεντική εφεύρεση γλυκάλμυρου γλυκού, όσον αφορά εμένα. Και κάτι τελευταίο: έστω ότι φτιάχνουμε ένα γλυκό με πολύ καλή σοκολάτα και δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη. Αν προσθέσουμε 2 –3 πρέζες καλό αλάτι, Maldon ας πούμε, όλες οι σοκολατένιες ιδιότητες της σοκολάτας που εμπνέουν τους chocoholics, άρωμα, γεύση, επίγευση, τονίζονται τόσο ικανοποιητικά, που η έλλειψη ζάχαρης μένει στα αζήτητα.

Updated: 06/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/16

Επίσης...

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκό

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.