Πολύ απαλά και πολύ ήσυχα το αλμυρό μπήκε στην ζαχαροπλαστική και σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκε στην πρώτη σειρά των trends σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεχής αναζήτηση περίεργων συνδυασμών γεύσεων, που ήταν μόδα το Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκαν κατά πλειοψηφία από το 1800 και μετά (η ζάχαρη επάνω σε κρέας ήταν ένας από αυτούς) ξαναέγινε τη μόδας, με απροσδόκητα καλά αποτελέσματα οφείλουμε να πούμε, και στη ζαχαροπλαστική βλέπουμε το αλάτι να διεκδικεί έντονα μια θέση στο βασίλειο της γλυκιάς γεύσης: αλμυρή καραμέλα (που η επινόησή της θα πρέπει να πιστωθεί στον Γάλλο patissier και κυρίως chocolatier Henri Le Roux που βραβεύτηκε για την εφεύρεσή του ήδη το 1980 στη Διεθνή Έκθεση Ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι), αλάτι και σοκολάτα αγκαλιά που έκανε πρεμιέρα εδώ και 10 –15 χρόνια αλλά τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει κοινός τόπος και το μπέικον μαζί με τη σοκολάτα, είναι σούπερ trendς. Τα "γλυκάλμυρα" γλυκά που ξεκίνησαν από παγκοσμίως αναγνωρισμένους σεφ, έχουν βρει τον δρόμο τους μέσα από το internet σε άπειρες σελίδες γαστρονομικού περιεχομένου και οι συνταγές πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα. Στα καθ΄ ημάς, η απολύτως αγαπημένη «γλυκιά και μεθυσμένη ελιά Καλαμών», το γλυκό κουταλιού από τη φημισμένη ελιά Καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο και διατηρημένη σε σιρόπι από κρασί και μέλι της Γιάννας Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη, είναι μια αυθεντική εφεύρεση γλυκάλμυρου γλυκού, όσον αφορά εμένα. Και κάτι τελευταίο: έστω ότι φτιάχνουμε ένα γλυκό με πολύ καλή σοκολάτα και δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη. Αν προσθέσουμε 2 –3 πρέζες καλό αλάτι, Maldon ας πούμε, όλες οι σοκολατένιες ιδιότητες της σοκολάτας που εμπνέουν τους chocoholics, άρωμα, γεύση, επίγευση, τονίζονται τόσο ικανοποιητικά, που η έλλειψη ζάχαρης μένει στα αζήτητα.
Updated: 06/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/16