Follow us

Γλυκά που παίζουν με την αλμύρα

Γλυκά που παίζουν με την αλμύρα

Πολύ απαλά και πολύ ήσυχα το αλμυρό μπήκε στην ζαχαροπλαστική και σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκε στην πρώτη σειρά των trends σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεχής αναζήτηση περίεργων συνδυασμών γεύσεων, που ήταν μόδα το Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκαν κατά πλειοψηφία από το 1800 και μετά (η ζάχαρη επάνω σε κρέας ήταν ένας από αυτούς) ξαναέγινε τη μόδας, με απροσδόκητα καλά αποτελέσματα οφείλουμε να πούμε, και στη ζαχαροπλαστική βλέπουμε το αλάτι να διεκδικεί έντονα μια θέση στο βασίλειο της γλυκιάς γεύσης: αλμυρή καραμέλα (που η επινόησή της θα πρέπει να πιστωθεί στον Γάλλο patissier και κυρίως chocolatier Henri Le Roux που βραβεύτηκε για την εφεύρεσή του ήδη το 1980 στη Διεθνή Έκθεση Ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι), αλάτι και σοκολάτα αγκαλιά που έκανε πρεμιέρα εδώ και 10 –15 χρόνια αλλά τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει κοινός τόπος και το μπέικον μαζί με τη σοκολάτα, είναι σούπερ trendς. Τα "γλυκάλμυρα" γλυκά που ξεκίνησαν από παγκοσμίως αναγνωρισμένους σεφ, έχουν βρει τον δρόμο τους μέσα από το internet σε άπειρες σελίδες γαστρονομικού περιεχομένου και οι συνταγές πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα. Στα καθ΄ ημάς, η απολύτως αγαπημένη «γλυκιά και μεθυσμένη ελιά Καλαμών», το γλυκό κουταλιού από τη φημισμένη ελιά Καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο και διατηρημένη σε σιρόπι από κρασί και μέλι της Γιάννας Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη, είναι μια αυθεντική εφεύρεση γλυκάλμυρου γλυκού, όσον αφορά εμένα. Και κάτι τελευταίο: έστω ότι φτιάχνουμε ένα γλυκό με πολύ καλή σοκολάτα και δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη. Αν προσθέσουμε 2 –3 πρέζες καλό αλάτι, Maldon ας πούμε, όλες οι σοκολατένιες ιδιότητες της σοκολάτας που εμπνέουν τους chocoholics, άρωμα, γεύση, επίγευση, τονίζονται τόσο ικανοποιητικά, που η έλλειψη ζάχαρης μένει στα αζήτητα.

Updated: 06/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/16

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.