Follow us

Γλυκά που παίζουν με την αλμύρα

Γλυκά που παίζουν με την αλμύρα

Πολύ απαλά και πολύ ήσυχα το αλμυρό μπήκε στην ζαχαροπλαστική και σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκε στην πρώτη σειρά των trends σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεχής αναζήτηση περίεργων συνδυασμών γεύσεων, που ήταν μόδα το Μεσαίωνα και εγκαταλείφθηκαν κατά πλειοψηφία από το 1800 και μετά (η ζάχαρη επάνω σε κρέας ήταν ένας από αυτούς) ξαναέγινε τη μόδας, με απροσδόκητα καλά αποτελέσματα οφείλουμε να πούμε, και στη ζαχαροπλαστική βλέπουμε το αλάτι να διεκδικεί έντονα μια θέση στο βασίλειο της γλυκιάς γεύσης: αλμυρή καραμέλα (που η επινόησή της θα πρέπει να πιστωθεί στον Γάλλο patissier και κυρίως chocolatier Henri Le Roux που βραβεύτηκε για την εφεύρεσή του ήδη το 1980 στη Διεθνή Έκθεση Ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι), αλάτι και σοκολάτα αγκαλιά που έκανε πρεμιέρα εδώ και 10 –15 χρόνια αλλά τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει κοινός τόπος και το μπέικον μαζί με τη σοκολάτα, είναι σούπερ trendς. Τα "γλυκάλμυρα" γλυκά που ξεκίνησαν από παγκοσμίως αναγνωρισμένους σεφ, έχουν βρει τον δρόμο τους μέσα από το internet σε άπειρες σελίδες γαστρονομικού περιεχομένου και οι συνταγές πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα. Στα καθ΄ ημάς, η απολύτως αγαπημένη «γλυκιά και μεθυσμένη ελιά Καλαμών», το γλυκό κουταλιού από τη φημισμένη ελιά Καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο και διατηρημένη σε σιρόπι από κρασί και μέλι της Γιάννας Μπαλαφούτη από την Πυλιακή Γη, είναι μια αυθεντική εφεύρεση γλυκάλμυρου γλυκού, όσον αφορά εμένα. Και κάτι τελευταίο: έστω ότι φτιάχνουμε ένα γλυκό με πολύ καλή σοκολάτα και δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη. Αν προσθέσουμε 2 –3 πρέζες καλό αλάτι, Maldon ας πούμε, όλες οι σοκολατένιες ιδιότητες της σοκολάτας που εμπνέουν τους chocoholics, άρωμα, γεύση, επίγευση, τονίζονται τόσο ικανοποιητικά, που η έλλειψη ζάχαρης μένει στα αζήτητα.

Updated: 06/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/16

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.