Follow us

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Υλικά

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
1 1/3 φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλ. γάλα
Για τη μους κάστανου:
400 γρ. κάστανα
3 αβγά, χωρισμένα
300 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
2 κ.σ. ρούμι
6 ολόκληρα μαρόν γκλασέ
για τη γαρνιτούρα:
12 ολόκληρα μαρόν γλασέ
50 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη σε φλούδες

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μους: κόβουμε τα 6 μαρόν γκλασέ σε κομματάκια.
Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε προσεκτικά (δεν πρέπει να έχουν ίχνος από την εσωτερική καφέ μεμβράνη) και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου, τη μισή κρέμα γάλακτος, το ρούμι, τα κομμένα μαρόν γλασέ και το κακάο και δουλεύουμε μέχρι ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε λίγη -λίγη με κουτάλι στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε μαρέγκα σφιχτή. Την προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά από κάτω προς τα πάνω. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στο μείγμα) και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει). Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Στρώνουμε όλη τη μους επάνω στο κέικ και αλείφουμε και μια λεπτή στρώση πάχους 1 εκ. στα πλάγια. Γαρνίρουμε την επιφάνεια με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τις φλούδες της κουβερτούρας. Εναλλακτικά, κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια και βάζουμε το 1/3 της μους ανάμεσα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Α.Τ.

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.