Υλικά
υλικά
2 1/2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ.τσ. ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 μεγάλο αβγό, τον κρόκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. καρδάμωμο (κακουλέ) κοπανισμένο
1/2 κ.γ. αλάτι
παρασκευή
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το καρδάμωμο, το ξύσμα και το αλάτι.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τον κρόκο και την κρέμα και χτυπάμε να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, σταματώντας αμέσως μόλις σχηματιστεί ζύμη.
Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και σχηματίζουμε μια μπάλα με κάθε κομμάτι.
Τα πατάμε να πλατύνουν σαν δίσκοι, τα τυλίγουμε χωριστά σε μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους περ.
3 χιλ.
(το άνοιγμα γίνεται πιο εύκολα με τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτί ψησίματος).
Κόβουμε κύκλους από ζύμη με κουπ πατ ή ένα φλιτζανάκι και τους τοποθετούμε σε επιφάνεια στρωμένη με χαρτί ψησίματος, σε απόσταση 2,5 εκ.
μεταξύ τους.
Τα ψήνουμε για 10'-12', μέχρι να δούμε τις άκρες να ροδίζουν.
Τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν 4'-5' και μετά τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε σχάρα, για να κρυώσουν ομοιόμορφα για 1 ώρα.