Απαλές, γλυκές και πλούσιες, οι κρέμες είναι ένας αισθησιακός και φίνος τρόπος για να τελειώσουμε ένα ωραίο γεύμα. Όλα τα κρεμώδη επιδόρπια μοιράζονται κάτι κοινό: μια λαμπερή, μεταξωτή υφή και ένα πλούσιο «καθησυχαστικό» άρωμα, που τα φέρνει στην επικράτεια των comfort foods (με μια κρεμούλα, άλλωστε, κάναμε την πρώτη αμήχανη είσοδό μας στον θαυμαστό κόσμο της γαστρονομίας…). Flan (κρέμα καραμελέ), αμερικάνικες πουτίγκες, custards (μαγειρεμένες κρέμες που πήζουν με αλεύρι ή κορνφλάουρ), κρέμες ψυγείου που πήζουν με ζελατίνη, άλλες με γάλα (ή γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου) και άλλες με κρέμα γάλακτος, με πολλά αβγά, με φρούτα, με μπαχαρικά, με αλκοόλ, με καραμέλα, με σοκολάτα, με καλαμπόκι, με κολοκύθα. Πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τη χώρα, και πολλές ονομασίες ανάλογα με την κουζινική παράδοση –θα μπορούσαμε να γράψουμε μια μεγάλη ιστορία γύρω από το θέμα. Προς το παρόν, σας παραδίδουμε κάποιες συνταγές, όπως την ισπανική crema Catalana –ομόλογη της γαλλικής crème brulée, που φτιάχνεται όμως με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος, την κλασική ιταλική pannacotta, μια ενδιαφέρουσα κρέμα με γλυκό καλαμπόκι από τον αμερικάνικο Νότο, μια επιμελημένη κρέμα Μπαβαρουάζ από τη Γαλλία, την κρέμα Quindim, ένα σχεδόν άγνωστο και μάλλον ρουστίκ κρεμώδες γλυκό με καρύδα από τη Βραζιλία και μια κλασική, απλή κρέμα με σοκολάτα. Τη συνταγή για την κρέμα καραμελέ θα την βρείτε εδώ και συνταγές για crème brulée εδώ.
Updated: 25/11/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 24/03/17