Υλικά
1/4 φλ. λάδι καρύδας ή ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
½ φλ. μέλι ή maple syrup
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 δόση βανιλίνη
½ κ.γ. αλάτι
2 φλ. νιφάδες βρώμης
3 φλ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
1 φλ. ηλιόσποροι ανάλατοι
½ φλ. σουσάμι ωμό
1 φλ. τσιπς σοκολάτας
Εκτέλεση
Λαδώνουμε ελαφρά με ηλιέλαιο ένα ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί 25 εκ. x 32 εκ. Βάζουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το λάδι, το μέλι ή το σιρόπι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανιλίνη και το αλάτι. Ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας πού και πού μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε μεγάλο βαρύ μπολ, ανακατεύουμε καλά τη βρώμη, τα δημητριακά πρωινού, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι και τα τσιπς σοκολάτας. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το σιρόπι που έχουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ενωθούν πλήρως. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί, έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος 1 –1,5 εκ, πιέζοντας με το πίσω μέρος της παλάμης μας (βρέχουμε πρώτα τα χέρια μας) ή κυλώντας στην επιφάνεια ένα μπουκάλι ελαφρά βρεγμένο. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα. Βγάζουμε το ταψί και κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. και μετά σε κομμάτια 6 εκ. Οι μπάρες διατηρούνται καλά σε αεροστεγές δοχείο μέχρι και 10 ημέρες και ακόμα καλύτερα αν τις βάλουμε στο ψυγείο.
A.T.