Follow us

Μανταρίνι μυρωδάτο

Μανταρίνι μυρωδάτο

Δεν είναι συνηθισμένο υλικό στη ζαχαροπλαστική το μανταρίνι. Αν και έχει πολλές ομοιότητες με το πορτοκάλι -αιθέρια έλαια “τσουχτερά” και δροσερά, άρωμα ευχάριστο και πολύ χειμωνιάτικο- και επιπλέον γεύση πιο απαλή και πιο γλυκιά, τις περισσότερες φορές, για να μην πω σχεδόν πάντα, προτιμούμε απλώς να το απολαμβάνουμε φρέσκο. Στην πραγματικότητα όμως, όπου χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική πορτοκάλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μανταρίνι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χυμό ή για ξύσμα.

Όπως και το πορτοκάλι, το μανταρίνι ταιριάζει πολύ καλά με τη σοκολάτα και τον καφέ και με τα ζεστά μπαχαρικά -κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Η φλούδα του μανταρινιού, πολύ πιο λεπτή από του πορτοκαλιού, πιθανόν να παρουσιάσει κάποια δυσκολία στην περίπτωση που θέλουμε το ξύσμα του φρούτου. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές για να μην ξύσουμε και τη λευκή πικρή μεμβράνη που βρίσκεται από κάτω. Καταλληλότερα για αυτή τη χρήση, λοιπόν, είναι τα κλασικά μανταρίνια, το κοινό μεσογειακό, του Πόρου, του Βόλου, τα satsuma, τα tangor, το χιώτικο μανταρίνι -ΠΟΠ προϊόν διάσημο για το μεθυστικό του άρωμα και τη γλύκα του-, και όχι οι κλημεντίνες που η φλούδα τους δεν είναι και τόσο σταθερή και θα μας δυσκολέψει περισσότερο. Οι κλημεντίνες, όμως, πέρα του ότι δεν έχουν σπόρους, οπότε τρώγονται πιο ευχάριστα, είναι πιο κατάλληλες για να φτιάξουμε μαρμελάδα, αφού το πάχος της λευκής μεμβράνης κάτω από τη φλούδα, την κάνει να αποκολλάται ευκολότερα.

Σχετικά με τη διατροφική του αξία, το μανταρίνι, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο (κρατάει εύκαμπους του μύες, μεταξύ άλλων). Επιπλέον, η φλούδα του μανταρινιού διευκολύνει την πέψη, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε, όπου μπορούμε, το ξύσμα του. Σε όλες τις συνταγές που σας δίνουμε, μπορείτε να προσθέσετε κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη, φρέσκο τζίντζερ ή βανίλια. Η πιο εύκολη συνταγή που υπάρχει σε γλυκό με μανταρίνι είναι το “μανταρινάτο”, ένα μικρό γλυκάκι για κέρασμα και τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ.

Updated: 07/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/11/17

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.