Follow us

Μανταρίνι μυρωδάτο

Μανταρίνι μυρωδάτο

Δεν είναι συνηθισμένο υλικό στη ζαχαροπλαστική το μανταρίνι. Αν και έχει πολλές ομοιότητες με το πορτοκάλι -αιθέρια έλαια “τσουχτερά” και δροσερά, άρωμα ευχάριστο και πολύ χειμωνιάτικο- και επιπλέον γεύση πιο απαλή και πιο γλυκιά, τις περισσότερες φορές, για να μην πω σχεδόν πάντα, προτιμούμε απλώς να το απολαμβάνουμε φρέσκο. Στην πραγματικότητα όμως, όπου χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική πορτοκάλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μανταρίνι, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χυμό ή για ξύσμα.

Όπως και το πορτοκάλι, το μανταρίνι ταιριάζει πολύ καλά με τη σοκολάτα και τον καφέ και με τα ζεστά μπαχαρικά -κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο. Η φλούδα του μανταρινιού, πολύ πιο λεπτή από του πορτοκαλιού, πιθανόν να παρουσιάσει κάποια δυσκολία στην περίπτωση που θέλουμε το ξύσμα του φρούτου. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές για να μην ξύσουμε και τη λευκή πικρή μεμβράνη που βρίσκεται από κάτω. Καταλληλότερα για αυτή τη χρήση, λοιπόν, είναι τα κλασικά μανταρίνια, το κοινό μεσογειακό, του Πόρου, του Βόλου, τα satsuma, τα tangor, το χιώτικο μανταρίνι -ΠΟΠ προϊόν διάσημο για το μεθυστικό του άρωμα και τη γλύκα του-, και όχι οι κλημεντίνες που η φλούδα τους δεν είναι και τόσο σταθερή και θα μας δυσκολέψει περισσότερο. Οι κλημεντίνες, όμως, πέρα του ότι δεν έχουν σπόρους, οπότε τρώγονται πιο ευχάριστα, είναι πιο κατάλληλες για να φτιάξουμε μαρμελάδα, αφού το πάχος της λευκής μεμβράνης κάτω από τη φλούδα, την κάνει να αποκολλάται ευκολότερα.

Σχετικά με τη διατροφική του αξία, το μανταρίνι, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο (κρατάει εύκαμπους του μύες, μεταξύ άλλων). Επιπλέον, η φλούδα του μανταρινιού διευκολύνει την πέψη, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε, όπου μπορούμε, το ξύσμα του. Σε όλες τις συνταγές που σας δίνουμε, μπορείτε να προσθέσετε κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη, φρέσκο τζίντζερ ή βανίλια. Η πιο εύκολη συνταγή που υπάρχει σε γλυκό με μανταρίνι είναι το “μανταρινάτο”, ένα μικρό γλυκάκι για κέρασμα και τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ.

Updated: 07/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 17/11/17

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.