Follow us

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Υλικά

2 ½ φλ. ξανθές σταφίδες
2 φλ. μαύρες σταφίδες
1 ¾ φλ. φρούτα γλασέ (ανανάς, βερίκοκα, κερασάκια, κλπ)
¾ φλ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
½ φλ. νερό
½ φλ. + 6 κ.σ. μαύρο ρούμι
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού + 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. μελάσα
¾ κ.γ. σόδα
1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅓ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. + 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη
5 μεγάλα αβγά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα 6 πρώτα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε ½ φλ. ρούμι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τη μελάσα και τη σόδα. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας πού και πού, για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε τη βάση και τις πλευρές της με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε λεκάνη. Χτυπάμε ξεχωριστά το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα των φρούτων και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε πάλι. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλη μισή ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του κέικ με ένα καλαμάκι. Ρίχνουμε πολύ αργά ½ φλ. ρούμι στην επιφάνεια. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε.

A.T.

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.