Follow us

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Xριστουγεννιάτικο κέικ φρούτου

Υλικά

2 ½ φλ. ξανθές σταφίδες
2 φλ. μαύρες σταφίδες
1 ¾ φλ. φρούτα γλασέ (ανανάς, βερίκοκα, κερασάκια, κλπ)
¾ φλ. ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
½ φλ. νερό
½ φλ. + 6 κ.σ. μαύρο ρούμι
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού + 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. μελάσα
¾ κ.γ. σόδα
1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅓ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. + 2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη
5 μεγάλα αβγά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα 6 πρώτα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε ½ φλ. ρούμι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τη μελάσα και τη σόδα. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας πού και πού, για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 25 εκ. και στρώνουμε τη βάση και τις πλευρές της με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε λεκάνη. Χτυπάμε ξεχωριστά το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα των φρούτων και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε πάλι. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλη μισή ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του κέικ με ένα καλαμάκι. Ρίχνουμε πολύ αργά ½ φλ. ρούμι στην επιφάνεια. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε.

A.T.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.