Υλικά
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
250 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι αβγών
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
2 κάψουλες βανίλιας
1 κουτί σαβαγιάρ
κακάο
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
200 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
Εκτέλεση
Για την κρέμα
Βάζετε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη σε μπεν μαρί ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός, μέχρι ν’ ασπρίσουν
και να ζεσταθούν καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις βανίλιες και ανακατεύετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε την κρέμα
γάλακτος μαζί με τον στιγμιαίο καφέ μέχρι να σφίξει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε το μασκαρπόνε μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε στη χτυπημένη κρέμα το μείγμα των κρόκων και το μείγμα του τυριού, και
ανακατεύετε απαλά με το σύρμα χειρός ώσπου να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Για το σιρόπι
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη να πάρουν μία βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον
στιγμιαίο καφέ και ανακατεύετε για να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει λίγο το σιρόπι, βυθίζετε για μερικά δευτερόλεπτα τα σαβαγιάρ
και στη συνέχεια τα στρώνετε στο σκεύος ή σε ένα ποτήρι που θα σερβίρετε. Απλώνετε από πάνω την κρέμα και λίγο πριν
από το σερβίρισμα πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με κακάο.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Χρήστου Βέργαδου "Σχολείο Ζαχαροπλαστικής", εκδόσεις Διόπτρα.