΄Ενα μυθικό ρόφημα, ο καφές, βρίσκεται στο επίκεντρο της ατομικής τελετουργίας ενός εκάστου για ένα δυνατό ξεκίνημα της μέρας, είναι αφορμή για μια συνάντηση με φίλους ή μια στιβαρή σφραγίδα στο τέλος ενός απολαυστικού δείπνου. Στη ζαχαροπλαστική δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα υλικά -ίσως επειδή το ελαφρά πικρό άρωμά του δεν προσφέρεται για pop επιτυχίες, ίσως επειδή η κατανάλωσή του δεν συστήνεται για τα παιδιά, ίσως επειδή τον έχουμε συνηθίσει ως συνοδευτικό ρόφημα σε ένα γλυκό και όχι ως τον πρωταγωνιστή στο γλυκό. Το άρωμά του όμως, επιθετικό και πολυεπίπεδο, ταιριάζει καλά με πάρα πολλά υλικά -με όλα τα κόκκινα φρούτα, τα αχλάδια, τα μήλα, το αλκοόλ, τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς, τη σοκολάτα και την καραμέλα- με αποτέλεσμα ενδιαφέρουσες, σοφιστικέ δημιουργίες. Τα γλυκά με καφέ είναι σίγουρα λιγότερο πληθωρικά από τα γλυκά με σοκολάτα. Είναι, όμως, περισσότερο δυναμικά και πολύ “κομψά”, καθώς από τη φύση του το υλικό επιβάλλει λιτότητα στη σύνθεση του εδέσματος, ενώ ρυθμίζοντας την ποσότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί ένα μικρό κομμάτι να μας “ζωντανέψει” απλώς ή να μας απογειώσει κυριολεκτικά.
Updated: 27/01/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 11/10/18