Υλικά
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
6 αβγά
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. ζάχαρη
3 δόσεις βανιλίνη
½ φλ. γάλα
⅓ φλ. κακάο άγλυκο
2 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Κοσκινίζουμε ξεχωριστά το κακάο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους με το ελαιόλαδο, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο δουλεύοντας πάντα με το μίξερ. Προσθέτουμε σε τρεις-τέσσερις δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με τη σπάτουλα ανακατεύοντας ελαφρά από κάτω προς τα πάνω. Μεταφέρουμε τα ⅔ του χυλού στο άδειο μπολ όπου είχαμε φτιάξει τη μαρέγκα και προσθέτουμε το κακάο και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από τον απλό χυλό και τον χυλό με το κακάο στη φόρμα. Βυθίζουμε το χερούλι μιας κουτάλας ή τη λαβή ενός μαχαιριού, στο χυλό και σύρουμε κατά μήκος 3-4 φορές προς την ίδια κατεύθυνση (για να δημιουργηθεί το σχέδιο). Ψήνουμε για 45 λεπτα περίπου, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα πριν σερβίρουμε.
Α. Τ.