Follow us

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

Τη γνωρίσαμε μέσα από τα απολαυστικά γλυκά της στο εστιατόριο «Alios Ilios» του «Santo Maris» στη Σαντορίνη. Αθόρυβη και σεμνή, προχωράει μεθοδικά μια καριέρα στη ζαχαροπλαστική και μας συστήνεται προσωπικά και μέσα από τις συνταγές της.

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

Δεν χρειάζεται παρά να δοκιμάσεις την «Τάρτα» της, για να υποψιαστείς το ταλαντούχο χέρι: το άψογο τραγανό και βουτυράτο sablé αμυγδάλου με δυο βελούδινες κρέμες - μια δροσερή λεμονάτη και μια απαλή αμυγδάλου - πλαισιωμένο με τη φρουτένια φρεσκάδα μιας πίκλας πράσινου μήλου, το διακριτικό άγγιγμα μαύρης τρούφας, τα παγωμένα μαρεγκάκια στην κορυφή. Πίσω από τη δημιουργία, η νεαρή ζαχαροπλάστης Ευαγγελία Γκορέ - ένα όνομα που δεν έχει ακουστεί ακόμα, αλλά κρίνοντας από το όραμά της και το γευστικό αποτέλεσμα, το βλέπω να γίνεται στα επόμενα χρόνια.

Τα γλυκά της έχουν πρωτοτυπία, τόλμη και είναι συνθέσεις με πολυπλοκότητα, ισορροπία και πολύ καλή τεχνική. Άλλωστε, η επιλογή της στο team του εστιατορίου «Alios Ilios» λέει πολλά, καθώς η «Santo Maris Luxury Suites & Spa» στην Οία της Σαντορίνης, όπου εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γαστρονομικό κομμάτι της.

Σεμνή και μετρημένη, με λόγο που δείχνει άτομο οργανωμένο, αποφασιστικό, με επιμονή και στόχο. Ξεκίνησε με σπουδές τουριστικών επιχειρήσεων και μαγειρικής στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην πράξη, μέσα από τις κουζίνες που δούλεψε, την κέρδισε ο τομέας της ζαχαροπλαστικής, στην οποία πλέον επενδύει το μέλλον της. Το «βάπτισμα» το πήρε στον θρυλικό «Κουκούμαβλο» της Σαντορίνης, για να συνεχίσει σε διάφορα εστιατόρια της Κρήτης πριν καταλήξει στο -επίσης κρητικής ιδιοκτησίας- «Santo Maris» της Οίας, που θεωρεί πλέον «σπίτι της».

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

«Πολλοί πειραματισμοί και δοκιμές, τροποποιήσεις σε γνωστές συνταγές, εξέλιξη του γνωστού με νέα στοιχεία είναι ο τρόπος που ξεκίνησα και προχωράω» μας λέει η ίδια για την διαδρομή της, ενώ ως προσωπικότητες που την έχουν επηρεάσει από τη διεθνή σκηνή, σημειώνει τους Francisco Migoya και Pierre Hermé. «Μου αρέσει κάποιο υλικό να δίνει ένταση στο γλυκό, πάντα με γνώμονα την ισορροπία και, επίσης, το στοιχείο ελληνικότητας», τονίζει για την προσέγγισή της στην ζαχαροπλαστική, συμπληρώνοντας ότι «χρησιμοποιώ τα εσπεριδοειδή για το άρωμα και την οξύτητά τους, αλλά αγαπώ ιδιαίτερα και κάποια υλικά σαν το αμύγδαλο, τον ιβίσκο, το ιπποφαές, ενώ ξεχωριστή μου αγάπη είναι τo κεφάλαιο παγωτά…».

Στα κοντινά σχέδιά της είναι να ολοκληρώσει τις γνώσεις της σε μια σχολή του εξωτερικού, αλλά και να εργαστεί στο Het Gebaar στο Βέλγιο, το εστιατόριο του Roger van Damme, που έγινε γνωστός ως ξεχωριστός pastry chef. Εν τω μεταξύ, τους χειμερινούς μήνες παρακολουθεί επαγγελματικά σεμινάρια από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ζαχαροπλάστες, διαβάζει σχετικά βιβλία και, φυσικά, δοκιμάζει συνταγές ακατάπαυστα.

Τα αγαπημένα της γλυκά είναι απλά: η τάρτα λεμονιού και η créme brulée. Οι δημιουργίες της, πάλι, όπως είδαμε πιο πάνω, είναι σύνθετες και δουλεμένες. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ποικίλα και «ψαγμένα», ώστε να δημιουργούν δεμένα σύνολα, χωρίς παραφωνίες. Ακόμα και έναν μπακλαβά, καταφέρνει να τον κάνει ξεχωριστό, χωρίς να χάνει το θέμα της: καραμελωμένο φύλλο με ζάχαρη muscovado και πρόβειο βούτυρο, πουρές φυστικιού, σορμπέ βερίκοκο με δάφνη, namelaka, ζελεδάκια βανίλιας, caramelia, σιρόπι Metaxa…

Ζητήσαμε από την Ευαγγελία Γκορέ να μας δώσει τρεις συνταγές που την εκφράζουν, αλλά συγχρόνως είναι εύκολο να υλοποιηθούν σε μια κουζίνα σπιτιού. Ας πάρουμε μια ιδέα των γεύσεών της, λοιπόν, μέσα από μια μους μπανάνας με λεμόνι, μια τάρτα σοκολάτας με ιβίσκο και τα σοκολατάκια της με ταχίνι και μαστίχα.

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.