Follow us

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

Τη γνωρίσαμε μέσα από τα απολαυστικά γλυκά της στο εστιατόριο «Alios Ilios» του «Santo Maris» στη Σαντορίνη. Αθόρυβη και σεμνή, προχωράει μεθοδικά μια καριέρα στη ζαχαροπλαστική και μας συστήνεται προσωπικά και μέσα από τις συνταγές της.

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

Δεν χρειάζεται παρά να δοκιμάσεις την «Τάρτα» της, για να υποψιαστείς το ταλαντούχο χέρι: το άψογο τραγανό και βουτυράτο sablé αμυγδάλου με δυο βελούδινες κρέμες - μια δροσερή λεμονάτη και μια απαλή αμυγδάλου - πλαισιωμένο με τη φρουτένια φρεσκάδα μιας πίκλας πράσινου μήλου, το διακριτικό άγγιγμα μαύρης τρούφας, τα παγωμένα μαρεγκάκια στην κορυφή. Πίσω από τη δημιουργία, η νεαρή ζαχαροπλάστης Ευαγγελία Γκορέ - ένα όνομα που δεν έχει ακουστεί ακόμα, αλλά κρίνοντας από το όραμά της και το γευστικό αποτέλεσμα, το βλέπω να γίνεται στα επόμενα χρόνια.

Τα γλυκά της έχουν πρωτοτυπία, τόλμη και είναι συνθέσεις με πολυπλοκότητα, ισορροπία και πολύ καλή τεχνική. Άλλωστε, η επιλογή της στο team του εστιατορίου «Alios Ilios» λέει πολλά, καθώς η «Santo Maris Luxury Suites & Spa» στην Οία της Σαντορίνης, όπου εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γαστρονομικό κομμάτι της.

Σεμνή και μετρημένη, με λόγο που δείχνει άτομο οργανωμένο, αποφασιστικό, με επιμονή και στόχο. Ξεκίνησε με σπουδές τουριστικών επιχειρήσεων και μαγειρικής στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη, αλλά στην πράξη, μέσα από τις κουζίνες που δούλεψε, την κέρδισε ο τομέας της ζαχαροπλαστικής, στην οποία πλέον επενδύει το μέλλον της. Το «βάπτισμα» το πήρε στον θρυλικό «Κουκούμαβλο» της Σαντορίνης, για να συνεχίσει σε διάφορα εστιατόρια της Κρήτης πριν καταλήξει στο -επίσης κρητικής ιδιοκτησίας- «Santo Maris» της Οίας, που θεωρεί πλέον «σπίτι της».

Ευαγγελία Γκορέ: μια νέα pâtissière που θα συζητηθεί

«Πολλοί πειραματισμοί και δοκιμές, τροποποιήσεις σε γνωστές συνταγές, εξέλιξη του γνωστού με νέα στοιχεία είναι ο τρόπος που ξεκίνησα και προχωράω» μας λέει η ίδια για την διαδρομή της, ενώ ως προσωπικότητες που την έχουν επηρεάσει από τη διεθνή σκηνή, σημειώνει τους Francisco Migoya και Pierre Hermé. «Μου αρέσει κάποιο υλικό να δίνει ένταση στο γλυκό, πάντα με γνώμονα την ισορροπία και, επίσης, το στοιχείο ελληνικότητας», τονίζει για την προσέγγισή της στην ζαχαροπλαστική, συμπληρώνοντας ότι «χρησιμοποιώ τα εσπεριδοειδή για το άρωμα και την οξύτητά τους, αλλά αγαπώ ιδιαίτερα και κάποια υλικά σαν το αμύγδαλο, τον ιβίσκο, το ιπποφαές, ενώ ξεχωριστή μου αγάπη είναι τo κεφάλαιο παγωτά…».

Στα κοντινά σχέδιά της είναι να ολοκληρώσει τις γνώσεις της σε μια σχολή του εξωτερικού, αλλά και να εργαστεί στο Het Gebaar στο Βέλγιο, το εστιατόριο του Roger van Damme, που έγινε γνωστός ως ξεχωριστός pastry chef. Εν τω μεταξύ, τους χειμερινούς μήνες παρακολουθεί επαγγελματικά σεμινάρια από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ζαχαροπλάστες, διαβάζει σχετικά βιβλία και, φυσικά, δοκιμάζει συνταγές ακατάπαυστα.

Τα αγαπημένα της γλυκά είναι απλά: η τάρτα λεμονιού και η créme brulée. Οι δημιουργίες της, πάλι, όπως είδαμε πιο πάνω, είναι σύνθετες και δουλεμένες. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ποικίλα και «ψαγμένα», ώστε να δημιουργούν δεμένα σύνολα, χωρίς παραφωνίες. Ακόμα και έναν μπακλαβά, καταφέρνει να τον κάνει ξεχωριστό, χωρίς να χάνει το θέμα της: καραμελωμένο φύλλο με ζάχαρη muscovado και πρόβειο βούτυρο, πουρές φυστικιού, σορμπέ βερίκοκο με δάφνη, namelaka, ζελεδάκια βανίλιας, caramelia, σιρόπι Metaxa…

Ζητήσαμε από την Ευαγγελία Γκορέ να μας δώσει τρεις συνταγές που την εκφράζουν, αλλά συγχρόνως είναι εύκολο να υλοποιηθούν σε μια κουζίνα σπιτιού. Ας πάρουμε μια ιδέα των γεύσεών της, λοιπόν, μέσα από μια μους μπανάνας με λεμόνι, μια τάρτα σοκολάτας με ιβίσκο και τα σοκολατάκια της με ταχίνι και μαστίχα.

Επίσης...

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκό

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.