Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρεις τρεις συνταγές για ιδιαίτερα κέικ, οι οποίες βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.
Κέικ Μελένιο
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο
- 4 αυγά
- 500 γρ. αλεύρι
- 3 κ.γλ. κοφτά µπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. µέλι
- 2 κ.γλ. πιπερόριζα
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρίφαλο τριµµένο ή και λιγότερο (το γαρίφαλο έχει έντονο άρωµα οπότε βάζετε ανάλογα µε τις προτιµήσεις σας)
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 20γρ. βούτυρο για τη φόρµα
Εκτέλεση
- Χτυπάµε το βούτυρο µέχρι να ασπρίσει.
- Ρίχνουµε τα αυγά ένα - ένα.
- Κοσκινίζουµε το αλεύρι µαζί µε το µπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και την πιπερόριζα.
- Αναµειγνύουµε καλά µε το µέλι, που θα το έχουµε ζεστάνει λίγο, να είναι χλιαρό, αν είναι πολύ παχύρρευστο.
- Προσθέτουµε λίγο - λίγο το γάλα και ανακατεύουµε καλά για να γίνει ένα µείγµα οµοιογενές και λείο.
- Βουτυρώνουµε µία φόρµα για κέικ, ρίχνουµε µέσα τη ζύµη και ψήνουµε στο φούρνο στην κάτω θέση, στους 175 βαθµούς για 1 ώρα.
Κέικ Κρασιού
Υλικά
- 1 βιτάµ
- 2 φλυτζ. ζάχαρη
- 3 φλυτζ. αλεύρι
- 1 µπέικιν πάουντερ
- 1 φλυτζ. κόκκινο κρασί ξηρό
- 5 αυγά
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
Εκτέλεση
- Χτυπάµε στο µίξερ το βούτυρο µε τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν.
- Κατόπιν προσθέτουµε ένα-ένα τα αυγά και µετά το αλεύρι ανακατεµένο µε το µπέικιν πάουντερ και κοσκινισµένο, τέλος προσθέτουµε το κρασί, το κακάο και τη κανέλα.
- Βουτυρώνουµε µία φόρµα του κέικ και ρίχνουµε µέσα το µίγµα.
- Ψήνουµε το κέικ σε προθερµασµένο φούρνο για 45’ στους 200°C.
Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι
Υλικά
- 150 γραµ. βούτυρο ή βιτάµ σε θερµοκρασία δωµατίου
- 120 γραµ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 300 γραµ. γλυκά του κουταλιού (περγαµόντο, πορτοκάλι)
- 250 γραµ. και λιγότερο αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- ξύσµα ενός πορτοκαλιού
- ξύσµα ενός λεµονιού
- βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάµε το βούτυρο µε την ζάχαρη.
- Προσθέτουµε ένα-ένα τα αυγά.
- Προσθέτουµε το αλεύρι και το ξύσµα.
- Στραγγίζουµε τα γλυκά του κουταλιού, τα ψιλοκόβουµε και τα προσθέτουµε στο µείγµα του κέικ.
- Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε ένα ορθογώνιο ταψί (24 εκ.x8 εκ.) βάζουµε την ζύµη στο ταψί, και το ψήνουµε στον προθερµασµένο φούρνο για 1 ώρα.