Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου ανάμεσα στις τρεις συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από τα κλασικά.
Pancakes Ολικής Άλεσης Χωρίς Ζάχαρη
Υλικά
Για περίπου 8 pancakes
- 1 1/4 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/3 κούπα νιφάδες βρώμης
- 2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια
- 2 κουτ. σούπας στέβια σε σκόνη
- 2 αυγά
- 1 1/4 γάλα (1.5% λιπ.)
- 1 κουτ. γλ. χυμός λεμόνι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη στέβια και τη βανίλια.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το χυμό λεμόνι απλά να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη να προκύψει ένας χυλός.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά (μπορούμε να ρίξουμε ένα κουταλάκι λάδι). Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε με μια μεγάλη κουτάλα από το μείγμα.
- Αναλόγως πόση ποσότητα θα ρίξουμε, αντίστοιχα θα προκύψει μικρό ή μεγάλο pancake. Όσο ψήνεται βλέπουμε ότι σχηματίζονται φουσκάλες στην πάνω πλευρά.
- Μόλις σχηματιστούν σχεδόν σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα ανασηκώνουμε προσεχτικά και γυρνάμε για να ψηθεί και από την άλλη. Θέλει 1-2′.
- Ανασηκώνουμε και αν δούμε ότι έχει ροδίσει (προς καφέ χρώμα!) βγάζουμε σε πιάτο.
- Συνεχίζουμε ομοίως μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Μπορούμε κάθε φορά να ρίχνουμε ελάχιστο λάδι.
Τέλεια Pancakes με Cottage Cheese
Υλικά
- 6 μεγάλα αβγά
- 1 φλ. cottage cheese
- 1 πλήρες γιαούρτι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. αλάτι kosher
- βούτυρο
Εκτέλεση
- Τοποθετείς όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το βούτυρο, και ανακατεύεις σε υψηλή ταχύτητα για περίπου 20''.
- Καθαρίζεις τα τοιχώματα και ανακατεύεις για ακόμη 10''.
- Αδειάζεις το μείγμα σε ένα μπολ και είτε το χρησιμοποιείς αμέσως είτε το αφήνεις, καλυμμένο, στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Αν επιλέξεις το δεύτερο, ανακάτεψε καλά πριν τη χρήση.
- Τοποθετείς ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτεις λίγο βούτυρο και όταν αυτό λιώσει, ρίχνεις τα κομμάτια της ζύμης στο μέγεθος που επιθυμείς, σχηματίζοντας τα pancakes. Χρειάζονται 20-30'' ανά πλευρά για να μαγειρευτούν.
- Συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη, προσθέτοντας λίγο ακόμη βούτυρο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
- Ιδανικά, τρως αμέσως
Pancakes με Ξύσμα Λεμονιού και Μέλι
Υλικά
- 3 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 1 φλιτζάνι ανθότυρο
- ξύσμα 1 λεμονιού
- ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 χυμό λεμόνι
- 1/2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα καλά για 5 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον ανθότυρο, το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Έχουμε ζεστάνει καλά το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα , την οποία τηγανίζουμε ώσπου να ροδίσει και από τις δυο μεριές.
- Το ίδιο κάνουμε και για το υπόλοιπο μείγμα.
- Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι , ζεσταίνοντας μέλι, χυμό λεμονιού και θυμάρι.
- Όταν είναι έτοιμες οι τηγανίτες τις περιχύνουμε με σιρόπι.