Δοκίμασε να φτιάξεις τους παρακάτω τρεις κορμούς που θα καλύψουν σίγουρα τις σοκολατένιες λιγούρες σου.
Κλασικός Σοκολατένιος Κορμός με Πτι Μπερ
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. μπισκότα τύπου πτιμπέρ
- 100 γρ. ψημένα και ψιλοκομένα αμύγδαλα
- 100 ml γάλα
- 200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος λιωμένη
- 50 γρ. κακάο
Εκτέλεση
- Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5'-6'. Ρίξτε τη λιωμένη κουβερτούρα, το κακάο, τα αμύγδαλα και ανακατέψτε.
- Βάλτε σε ένα μπολ το γάλα και ρίξτε τα μπισκότα. Ανακατέψτε τα για να απορροφήσουν το γάλα και μετά ενώστε τα με το μείγμα της κουβερτούρας.
- Βάλτε το μείγμα σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού, τυλίξτε το σε ρολό και διπλώστε τις άκρες σαν καραμέλα.
- Αφήστε τον κορμό στην κατάψυξη για 1-2 ώρες και για να τον σερβίρετε κόψτε τον σε φέτες.
Κορμός με Σοκολάτα και Φουντούκια
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
- 40 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 4 αβγά
- 75 γρ. ζάχαρη και 1 κ.σ. επιπλέον
- 25 γρ. κακάο (1 κ.σ.)
Για την κρέμα
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 3 αβγά
- 380 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- ζάχαρη άχνη για το ντεκόρ
Εκτέλεση
- Σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε τα φουντούκια και μετά τα χοντροσπάμε στο μούλτι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί 30x40 εκ. Αν τσαλακώσουμε πρώτα τη λαδόκολλα, θα εφαρμόσει καλύτερα. Βουτυρώνουμε τη λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. αλεύρι. Τινάζουμε το αλεύρι που περισσεύει.
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και τα 50 γρ. από τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
- Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί και απλώνουμε καλά με κουτάλι, ώστε να μην υπάρχουν κενά στις άκρες. Ψήνουμε για 12'. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 2'-3' το παντεσπάνι.
- Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε μια λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια και 1 κ.σ. ζάχαρη. Βγάζουμε το παντεσπάνι από το ταψί και το απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Ξεκολλάμε λίγη λίγη τη λαδόκολλα όπου ψήθηκε το παντεσπάνι (τώρα έχει έρθει από πάνω) και συγχρόνως, με τη βοήθεια της άλλης λαδόκολλας, το τυλίγουμε σε ρολό. Αν δεν κάνουμε αυτή τη διαδικασία όσο το παντεσπάνι είναι ζεστό, δεν θα τυλιχτεί ποτέ σε ρολό.
- Για την κρέμα, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) σε σαντιγί και με σπάτουλα την ενσωματώνουμε στην κρέμα με απαλές κινήσεις.
- Ανοίγουμε το ρολό και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα, αφήνοντας 1 εκ. από τις άκρες, για να μην ξεχειλίσει.
- Χρησιμοποιώντας την ίδια λαδόκολλα για βοήθεια, γυρίζουμε προσεκτικά ξανά σε ρολό.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κορμός Λευκής Σοκολάτας
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. μπισκότα μιράντα
- 2 βανίλιες
- 60 γρ. τριμμένη κουβερτούρα μαύρη
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
- 130 ml κρέμα γάλακτος
- 6 κ.σ. κονιάκ
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
- Σπάμε τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με το κονιάκ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Πριν έρθει σε βρασμό, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τις βανίλιες και το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας και τα αμύγδαλα (κρατάμε το ⅓ για το ντεκόρ) και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την τριμμένη μαύρη κουβερτούρα και τα μπισκότα και ανακατεύουμε απαλά.
- Απλώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και μεταφέρουμε το μίγμα. Το φορμάρουμε τυλίγοντας σε ρολό και το βάζουμε στην κατάψυξη για ½ ώρα περίπου.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και το απλώνουμε πάνω στον κορμό πριν τον σερβίρουμε (αν και η επικάλυψη δεν είναι απαραίτητη, είναι αυτή που κάνει όλη τη διαφορά!).
- Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα που κρατήσαμε.