Follow us

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες συνταγές με πρωταγωνιστή το αχλάδι.

Τάρτα με αχλάδια

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼ φλ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. αχλάδια σε λεπτά φετάκια
  • 140 γρ. άχαρη άχνη
  • 120 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 3-4 ασπράδια αβγών
  • 60 γρ. αμύγδαλα ψιλοτριμμένα
  • 70 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

  1. Αφήνουμε όλα τα υλικά καθώς και το σκεύος που θα ετοιμάσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
  2. Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε λεκανίτσα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αβγό και το αλάτι.
  3. Τρίβουμε με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
  4. Ραντίζουμε με λίγο παγωμένο νερό και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν κάπως τα υλικά.
  5. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας.
  6. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ραντίζουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος ανάλογο με το σκεύος της τάρτας ανάμεσα σε δύο λαδόκολες, υπολογίζοντας να εξέχει λίγο από το τελείωμα.
  4. Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε τη ζύμη μας, πιέζοντας να εφαρμόσει στα τοιχώματα.
  5. Κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια ή τους ειδικούς βόλους για ψήσιμο. Ψήνουμε για 10 λεπτά.
  6. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και όταν αρχίσει να σιγοβράζει προσθέτουμε τα αχλάδια.
  7. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  8. Βάζουμε σε μπολ την άχνη ζάχαρη, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και τα ασπράδια αβγών και δουλεύουμε με το μίξερ να ενωθούν.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και δουλεύουμε λίγο ακόμα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  10. Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, αφήνουμε να κρυώσει και τη γεμίζουμε με το μείγμα των ασπραδιών.
  11. Τακτοποιούμε πάνω τα αχλάδια περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.
  12. Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο στους 180° και ψήνουμε για άλλα 10 -15 λεπτά.

Κέικ με Αχλάδια και Καρύδια

Υλικά

  • 660 γρ. αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 4 αυγά (μόνο τα ασπράδια)
  • 160 ml λάδι
  • 110 γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μπολ τα αχλάδια (αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια) μαζί με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια να αφρίσουν και προσθέτουμε το λάδι, τα καρύδια και τα αχλάδια.
  3. Ανακατεύουμε.
  4. Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα και το γαρίφαλο.
  5. Προσθέτουμε στο μπολ με τα; αχλάδια το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι απλώς να αναμείξουμε τα υλικά.
  6. Ψήνουμε σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο), σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 70 λεπτά.

Ανοιχτή πίτα με αχλάδια, κατσικίσιο τυρί και φουντούκια

Υλικά

  • 6 φύλλα μπακλαβά ή 1 χωριάτικο φύλλο για πίτα ή 1 φύλλο κουρού
  • 4 μεγάλα αχλάδια
  • 400 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • ½ φλ.γάλα
  • 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 -4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 γερή πρέζα ξερό θυμάρι
  • 1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο
  • ¾ φλ. φουντούκια
  • 3 αβγά

Εκτέλεση

  1. Αν το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καβουρδίζουμε ελαφρά και χοντροκοπανίζουμε τα φουντούκια.
  3. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα αχλάδια.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Μόλις κρυώσει καλά το μείγμα, το μεταφέρουμε σε μπολ.
  7. Θρυμματίζουμε με το πιρούνι το κατσικίσιο τυρί, το ανακατεύουμε με το γάλα και τα αβγά (χτυπημένα) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα.
  8. Ρίχνουμε πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.
  9. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο (αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα μπακλαβά τα λαδώνουμε και ανάμεσα) και απλώνουμε στην επιφάνεια το μείγμα του τυριού.
  10. Σκεπάζουμε με τις φέτες του αχλαδιού τοποθετώντας τη μία δίπλα στην άλλη κυκλικά και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.
  12. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα.

* 3 συνταγές για αφράτους λουκουμάδες

Επίσης...

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.