Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες συνταγές με πρωταγωνιστή το αχλάδι.
Τάρτα με αχλάδια
Υλικά
Για τη ζύμη της τάρτας
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- ¼ φλ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 300 γρ. αχλάδια σε λεπτά φετάκια
- 140 γρ. άχαρη άχνη
- 120 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι
- 3-4 ασπράδια αβγών
- 60 γρ. αμύγδαλα ψιλοτριμμένα
- 70 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
- Αφήνουμε όλα τα υλικά καθώς και το σκεύος που θα ετοιμάσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε λεκανίτσα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αβγό και το αλάτι.
- Τρίβουμε με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
- Ραντίζουμε με λίγο παγωμένο νερό και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν κάπως τα υλικά.
- Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ραντίζουμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέγεθος ανάλογο με το σκεύος της τάρτας ανάμεσα σε δύο λαδόκολες, υπολογίζοντας να εξέχει λίγο από το τελείωμα.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε τη ζύμη μας, πιέζοντας να εφαρμόσει στα τοιχώματα.
- Κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια ή τους ειδικούς βόλους για ψήσιμο. Ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μέλι και όταν αρχίσει να σιγοβράζει προσθέτουμε τα αχλάδια.
- Τα αφήνουμε να καραμελώσουν 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βάζουμε σε μπολ την άχνη ζάχαρη, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και τα ασπράδια αβγών και δουλεύουμε με το μίξερ να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και δουλεύουμε λίγο ακόμα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα, αφήνουμε να κρυώσει και τη γεμίζουμε με το μείγμα των ασπραδιών.
- Τακτοποιούμε πάνω τα αχλάδια περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.
- Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο στους 180° και ψήνουμε για άλλα 10 -15 λεπτά.
Κέικ με Αχλάδια και Καρύδια
Υλικά
- 660 γρ. αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
- 400 γρ. ζάχαρη
- 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 4 αυγά (μόνο τα ασπράδια)
- 160 ml λάδι
- 110 γρ. καρύδια χοντροαλεσμένα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μπολ τα αχλάδια (αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια) μαζί με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια να αφρίσουν και προσθέτουμε το λάδι, τα καρύδια και τα αχλάδια.
- Ανακατεύουμε.
- Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα και το γαρίφαλο.
- Προσθέτουμε στο μπολ με τα; αχλάδια το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι απλώς να αναμείξουμε τα υλικά.
- Ψήνουμε σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο), σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 70 λεπτά.
Ανοιχτή πίτα με αχλάδια, κατσικίσιο τυρί και φουντούκια
Υλικά
- 6 φύλλα μπακλαβά ή 1 χωριάτικο φύλλο για πίτα ή 1 φύλλο κουρού
- 4 μεγάλα αχλάδια
- 400 γρ. κατσικίσιο τυρί
- ½ φλ.γάλα
- 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 -4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 γερή πρέζα ξερό θυμάρι
- 1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο
- ¾ φλ. φουντούκια
- 3 αβγά
Εκτέλεση
- Αν το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καβουρδίζουμε ελαφρά και χοντροκοπανίζουμε τα φουντούκια.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα αχλάδια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Μόλις κρυώσει καλά το μείγμα, το μεταφέρουμε σε μπολ.
- Θρυμματίζουμε με το πιρούνι το κατσικίσιο τυρί, το ανακατεύουμε με το γάλα και τα αβγά (χτυπημένα) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα.
- Ρίχνουμε πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.
- Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο (αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα μπακλαβά τα λαδώνουμε και ανάμεσα) και απλώνουμε στην επιφάνεια το μείγμα του τυριού.
- Σκεπάζουμε με τις φέτες του αχλαδιού τοποθετώντας τη μία δίπλα στην άλλη κυκλικά και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα.