Το τσάι, πέρα από αγαπημένο αφέψημα, μπορεί να προστεθεί στις συνταγές μας και να τις απογειώσει. Μια δοκιμή των τριών παρακάτω συνταγών θα σας πείσει!
Υγρή σοκολατόπιτα με μαύρο τσάι
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 100γρ. κακάο σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 καψουλάκι βανιλίνης
- 200γρ. αφέψημα μαύρου τσαγιού (σκέτο ή με κάποιο άρωμα, αν θέλουμε)
- 100γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκανίτσα, ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα όλα τα υλικά, προσθέτοντας το τσάι στο τέλος.
- Ετοιμάζουμε έναν χυλό, τον οποίο ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλειμμένο με βούτυρο.
- Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε σε μπολ, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, γιατί είναι ρευστή στο εσωτερικό, δεν κόβεται σε κομμάτια.
Κέικ vegan με τσάι macha
Υλικά
Για το κέικ
- 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. ζάχαρη
- 3 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
- 1 γερή πρέζα αλάτι
- 6 κ.σ. σκόνη από πράσινο τσάι matcha
- 480 ml γάλα αμυγδάλου
- ⅔ φλ. ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
Για την επικάλυψη
- 6 φλ. άχνη ζάχαρη
- ⅔ φλ. μαργαρίνη
- 6 κ.σ. γάλα αμυγδάλου
- 4 κ.σ. σκόνη από πράσινο τσάι matcha
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι, τη βανιλίνη και το τσάι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Σε βαρύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ το γάλα αμυγδάλου, το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο και το ξύδι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
- "Ντύνουμε” μια φόρμα για cupcakes με χάρτινες θήκες και μοιράζουμε το μείγμα μέχρι τα ¾ του ύψους της κάθε θήκης.
- Ψήνουμε για 15-25 λεπτά (ανάλογο με το μέγεθος της θήκης) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο κάθε cupcake.
- Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- διαλύουμε το τσάι σε ελάχιστο νερό να γίνει σαν αλοιφή και το μεταφέρουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε βαρύ μπολ.
- Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός, ώσπου να ενωθούν τελείως.
- Αν μας φαίνεται το μείγμα αραιό, προσθέτουμε ακόμα λίγη άχνη ζάχαρη.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ και το βγάζουμε επάνω στην επιφάνεια κάθε cupcake.
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κορνέ, μπορούμε απλώς να καλύψουμε την επιφάνεια με την κρέμα κάνοντας σχέδια με ένα πιρούνι.
Κοτόπουλο με Τσάι Earl Grey
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- χυμό από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα κανέλα
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 φακελάκια τσάι Earl Grey ή οποιοδήποτε αρωματικό τσάι, με κανέλα, με πορτοκάλι ή με άλλο εσπεριδοειδές.
- 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ περασμένη από το μούλτι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε ένα δυνατό τσάι με τα 2 φακελάκια σε μια μεγάλη κούπα νερό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο μαζί με την κανέλα μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με τον χυμό των πορτοκαλιών και του λεμονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα, τα κρεμμύδια και την ντομάτα, το τσάι, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
- Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει άλλη μια βράση και το σερβίρουμε με λευκό ρύζι μπασμάτι.