Διάβασε παρακάτω τρεις νόστιμες προτάσεις για μπακλαβά. Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.
Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης και σιρόπι από μέλι
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο για μπακλαβά
- 450 γρ. + 1 φλ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
- 100 ml μέλι
- 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
- Για το σιρόπι
- 1 φλ. μέλι
- 1 ¾ φλ. ζάχαρη
- 1 ½ φλ. τσαγιού νερό
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τα 400 γρ. φιστίκι με το μέλι και αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε το βούτυρο ζεσταίνοντάς το ελαφρά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί βάθους 6 -7 εκ. και απλώνουμε 6 φύλλα βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα.
- Σκεπάζουμε με τα μισά φιστίκια.
- Απλώνουμε άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα και σκορπίζουμε επάνω τα υπόλοιπα φιστίκια.
- Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα.
- Χαράζουμε βαθιά τον μπακλαβά και τον ψήνουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως.Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το νερό για 7-10 λεπτά σε μέτρια λεπτά.
- Ρίχνουμε λίγο –λίγο το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά, φροντίζοντας να το ρουφήξει και πασπαλίζουμε με το 1 φλ. φιστίκι.
- Αφήνουμε το γλυκό αρκετές ώρες, ώστε να κρυώσει το σιρόπι, πριν το κόψουμε.
Μπακλαβάς με καρύδι
Υλικά
- 6 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα φρυγανιά
- 1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
- 1 μπέικιν
- κανέλα
- γαρίφαλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 1\2 κούπες νερό
- ξύσμα λεμονιού
- βανίλια
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Στρώνουμε σε μεγάλο ταψί τα 5 από τα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Αναμειγνύουμε τη φρυγανιά με τα καρύδια και το μπέικιν και αφού αφρατέψουμε τους κρόκους με τη μισή μαρέγκα τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρίφαλο, ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και σκεπάζουμε με 5 φύλλα ακόμη, βουτυρωμένα κι αυτά ένα-ένα.
- Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε σε κομμάτια, πολύ προσεχτικά.
- Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
- Πρέπει να ροδίσει καλά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε τα κομμάτια που χαράξαμε μέχρι κάτω και το σιροπιάζουμε.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό.
- Αφήνουμε να πιει το σιρόπι και να κρυώσει πολύ καλά, πριν σερβίρουμε.
Μπακλαβάς με ταχίνι
Υλικά
- 500 γρ. ταχίνι
- 500 γρ. φύλλο μπακλαβά
- 600 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
- 200 + 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο απαλό
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- γαρύφαλλα ολόκληρα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 3 φλ.τσ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 1/2 φλ.τσ. νερό
- φλούδα από 1/2 λεμόνι
- φύλλο αρμπαρόριζας ή 5-6 σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τη χοντροτριμμένη καρυδόψιχα με τα μπαχαρικά σε σκόνη.
- Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε το ταχίνι με 200 γρ. ελαιόλαδο.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο.
- Απλώνουμε σε ταψί ένα φύλλο, το αλείφουμε με πινέλο με το μείγμα ταχινιού.
- Απλώνουμε επάνω δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε πάλι και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού.
- Απλώνουμε τρίτο φύλλο και κάνουμε το ίδιο.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας και πασπαλίζοντας με καρύδι τα φύλλα ένα ένα, ενώ τελειώνουμε με δύο φύλλα αλειμμένα ενδιαμέσως, χωρίς γέμιση.
- Χαράζουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα και μπήγουμε στο κέντρο καθενός από ένα γαρύφαλλο.
- Ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
- Τον ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
- Τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 3'-4' τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή τον κακουλέ.
- Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει.