Follow us

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Διάβασε παρακάτω τρεις νόστιμες προτάσεις για μπακλαβά. Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης και σιρόπι από μέλι

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο για μπακλαβά
  • 450 γρ. + 1 φλ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
  • 100 ml μέλι
  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλ. μέλι
  • 1 ¾ φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τα 400 γρ. φιστίκι με το μέλι και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο ζεσταίνοντάς το ελαφρά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί βάθους 6 -7 εκ. και απλώνουμε 6 φύλλα βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα.
  5. Σκεπάζουμε με τα μισά φιστίκια.
  6. Απλώνουμε άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα και σκορπίζουμε επάνω τα υπόλοιπα φιστίκια.
  7. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα.
  8. Χαράζουμε βαθιά τον μπακλαβά και τον ψήνουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως.Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το νερό για 7-10 λεπτά σε μέτρια λεπτά.
  10. Ρίχνουμε λίγο –λίγο το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά, φροντίζοντας να το ρουφήξει και πασπαλίζουμε με το 1 φλ. φιστίκι.
  11. Αφήνουμε το γλυκό αρκετές ώρες, ώστε να κρυώσει το σιρόπι, πριν το κόψουμε.

Μπακλαβάς με καρύδι

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα φρυγανιά
  • 1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
  • 1 μπέικιν
  • κανέλα
  • γαρίφαλο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 1\2 κούπες νερό
  • ξύσμα λεμονιού
  • βανίλια
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε σε μεγάλο ταψί τα 5 από τα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Αναμειγνύουμε τη φρυγανιά με τα καρύδια και το μπέικιν και αφού αφρατέψουμε τους κρόκους με τη μισή μαρέγκα τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  3. Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρίφαλο, ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και σκεπάζουμε με 5 φύλλα ακόμη, βουτυρωμένα κι αυτά ένα-ένα.
  5. Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε σε κομμάτια, πολύ προσεχτικά.
  6. Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  7. Πρέπει να ροδίσει καλά.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε τα κομμάτια που χαράξαμε μέχρι κάτω και το σιροπιάζουμε.
  9. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό.
  10. Αφήνουμε να πιει το σιρόπι και να κρυώσει πολύ καλά, πριν σερβίρουμε.

Μπακλαβάς με ταχίνι

Υλικά

  • 500 γρ. ταχίνι
  • 500 γρ. φύλλο μπακλαβά
  • 600 γρ. καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
  • 200 + 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο απαλό
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • γαρύφαλλα ολόκληρα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  • 3 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 1/2 φλ.τσ. νερό
  • φλούδα από 1/2 λεμόνι
  • φύλλο αρμπαρόριζας ή 5-6 σπόρους κακουλέ (καρδάμωμο)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τη χοντροτριμμένη καρυδόψιχα με τα μπαχαρικά σε σκόνη.
  2. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε το ταχίνι με 200 γρ. ελαιόλαδο.
  3. Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο.
  4. Απλώνουμε σε ταψί ένα φύλλο, το αλείφουμε με πινέλο με το μείγμα ταχινιού.
  5. Απλώνουμε επάνω δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε πάλι και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού.
  6. Απλώνουμε τρίτο φύλλο και κάνουμε το ίδιο.
  7. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας και πασπαλίζοντας με καρύδι τα φύλλα ένα ένα, ενώ τελειώνουμε με δύο φύλλα αλειμμένα ενδιαμέσως, χωρίς γέμιση.
  8. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε τρίγωνα και μπήγουμε στο κέντρο καθενός από ένα γαρύφαλλο.
  9. Ζεσταίνουμε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
  10. Τον ψήνουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
  11. Τον αφήνουμε να κρυώσει.
  12. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 3'-4' τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την αρμπαρόριζα ή τον κακουλέ.
  13. Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει.

* 3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.