Follow us

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Δοκίμασε να φτιάξεις τα παρακάτω τρία γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

Σουφλέ με Καρότο και Πορτοκάλι

Υλικά

  • 150 γρ. καρότα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο ή τριμμένο κόλιαντρο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Σε ένα τηγάνι τα αλατίζουμε και τα σοτάτουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το βούτυρο με το αλεύρι και μόλις ενωθούν ρίχνουμε ανακατατεύοντας λίγο λίγο το γάλα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε χτυπώντας τους κρόκους.
  4. Προσθέτουμε το καρότο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
  5. Χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και τα προσθέτουμε στο μίγμα με σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.
  6. Μεταφέρουμε το μίγμα στο ειδικό ψηλό πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και ψήνουμε για 20'-25' (αν δεν έχουμε το ειδικό ταψάκι για σουφλέ, ντύνουμε με βρεγμένο χαρτί ψησίματος ένα μεταλλικό μέτριο μπολ για σαλάτα).
  7. Τρώμε το σουφλέ καυτό, από τον φούρνο.

Τέλειο Κέικ Καρότο με Λευκό Γλάσο

Υλικά

  • 350 γρ. καρότα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 ml σπορέλαιο
  • 4 αβγά
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1 βανίλια

Για το γλάσο

  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. Νερό

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα καρότα στον ψιλό τρίφτη του κρεμμυδιού. Το τρίψιμο του καρότου κάνει όλη τη διαφορά: στον κανονικό τρίφτη του κρεμμυδιού "φαίνεται" μετά στο κέικ και δεν βγάζει το άρωμά του, ενώ στον ψιλό δίνει όλη του τη γεύση και την υγρασία και ενσωματώνεται τέλεια στο μίγμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Στον κάδο του μίξερ ή σε λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 6'-7' τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.
  4. Ρίχνουμε το λάδι, τη βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ελάχιστα, ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μίγμα.
  6. Ρίχνουμε το καρότο και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  7. Στρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. με χαρτί ψησίματος, που προηγουμένως θα βρέξουμε και θα στύψουμε.
  8. Μεταφέρουμε στη φόρμα το μίγμα και ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10'. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με το μίξερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  10. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το κέικ.
  11. Μόλις κρυώσει το γλυκό, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια.
  12. Αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε το κέικ σε μία μέρα, καλύτερα να βάζουμε το γλάσο σε κάθε κομμάτι την ώρα του σερβιρίσματος.
  13. Διαφορετικά, θα πρέπει να φυλάξουμε το κέικ στο ψυγείο, κάτι που όμως στεγνώνει την υφή του γλάσου.

Κέικ καρότου vegan με επικάλυψη από κρέμα κάσιους

Υλικά

  • 2 φλ. καρότα ξυσμένα
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¼ φλ. αλεύρι ντίνκελ
  • 3 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.σ τριμμένη κανέλα
  • 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα βρώμης
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως

Για την κρέμα κάσιους

  • 1 φλ. κάσιους άψητα, ανάλατα μουσκεμένα όλη τη νύχτα σε νερό
  • ¼ φλ. γάλα βρώμης
  • ¼ φλ. μέλι
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
  • 1 δόση βανιλίνη
  • 2 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Για γαρνιτούρα: ανάλατα φιστίκια τ. Αιγίνης χοντροσπασμένα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Αλείφουμε με ηλιέλαιο και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ..
  3. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
  4. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια μαζί με το αλάτι, το μπέικινγκ πάουντερ και τη σόδα σε μεγάλη λεκάνη.
  5. Προσθέτουμε την κανέλα, τον κόλιανδρο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με το μίξερ το γάλα βρώμης, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα αλεύρια, προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  7. Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  8. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  9. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως. ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα κάσιους.
  10. Δουλεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης στο μπλέντερ στη μεγάλη ταχύτητα για 1 –2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πολύ λείο μείγμα.
  11. Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό και δυσκολευόμαστε να το δουλέψουμε προσθέτουμε λίγο γάλα βρώμης ακόμα.
  12. Χωρίζουμε το κέικ στα δύο οριζοντίως.
  13. Απλώνουμε μια στρώση από την κρέμα κάσιους στο μισό κέικ, σκεπάζουμε με το άλλο μισό και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα κάσιους.
  14. Γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.

* 3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Επίσης...

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Περισσότερα από

Γλυκό

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.