Δοκίμασε να φτιάξεις τα παρακάτω τρία γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.
Σουφλέ με Καρότο και Πορτοκάλι
Υλικά
- 150 γρ. καρότα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο ή τριμμένο κόλιαντρο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 25 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. αλεύρι
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 4 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- αλάτι
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Σε ένα τηγάνι τα αλατίζουμε και τα σοτάτουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το βούτυρο με το αλεύρι και μόλις ενωθούν ρίχνουμε ανακατατεύοντας λίγο λίγο το γάλα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε χτυπώντας τους κρόκους.
- Προσθέτουμε το καρότο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και τα προσθέτουμε στο μίγμα με σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.
- Μεταφέρουμε το μίγμα στο ειδικό ψηλό πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ και ψήνουμε για 20'-25' (αν δεν έχουμε το ειδικό ταψάκι για σουφλέ, ντύνουμε με βρεγμένο χαρτί ψησίματος ένα μεταλλικό μέτριο μπολ για σαλάτα).
- Τρώμε το σουφλέ καυτό, από τον φούρνο.
Τέλειο Κέικ Καρότο με Λευκό Γλάσο
Υλικά
- 350 γρ. καρότα
- 300 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 220 ml σπορέλαιο
- 4 αβγά
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 βανίλια
Για το γλάσο
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. Νερό
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα καρότα στον ψιλό τρίφτη του κρεμμυδιού. Το τρίψιμο του καρότου κάνει όλη τη διαφορά: στον κανονικό τρίφτη του κρεμμυδιού "φαίνεται" μετά στο κέικ και δεν βγάζει το άρωμά του, ενώ στον ψιλό δίνει όλη του τη γεύση και την υγρασία και ενσωματώνεται τέλεια στο μίγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 6'-7' τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.
- Ρίχνουμε το λάδι, τη βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ελάχιστα, ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μίγμα.
- Ρίχνουμε το καρότο και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Στρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. με χαρτί ψησίματος, που προηγουμένως θα βρέξουμε και θα στύψουμε.
- Μεταφέρουμε στη φόρμα το μίγμα και ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10'. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με το μίξερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το κέικ.
- Μόλις κρυώσει το γλυκό, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια.
- Αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε το κέικ σε μία μέρα, καλύτερα να βάζουμε το γλάσο σε κάθε κομμάτι την ώρα του σερβιρίσματος.
- Διαφορετικά, θα πρέπει να φυλάξουμε το κέικ στο ψυγείο, κάτι που όμως στεγνώνει την υφή του γλάσου.
Κέικ καρότου vegan με επικάλυψη από κρέμα κάσιους
Υλικά
- 2 φλ. καρότα ξυσμένα
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ¼ φλ. αλεύρι ντίνκελ
- 3 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.σ τριμμένη κανέλα
- 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
- 1 κ.γ αλάτι
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- 1 φλ. γάλα βρώμης
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- ½ φλ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
Για την κρέμα κάσιους
- 1 φλ. κάσιους άψητα, ανάλατα μουσκεμένα όλη τη νύχτα σε νερό
- ¼ φλ. γάλα βρώμης
- ¼ φλ. μέλι
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
- 1 δόση βανιλίνη
- 2 κ.γ. χυμός λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
Για γαρνιτούρα: ανάλατα φιστίκια τ. Αιγίνης χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Αλείφουμε με ηλιέλαιο και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ..
- Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε τα αλεύρια μαζί με το αλάτι, το μπέικινγκ πάουντερ και τη σόδα σε μεγάλη λεκάνη.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τον κόλιανδρο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με το μίξερ το γάλα βρώμης, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα αλεύρια, προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
- Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως. ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα κάσιους.
- Δουλεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης στο μπλέντερ στη μεγάλη ταχύτητα για 1 –2 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πολύ λείο μείγμα.
- Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό και δυσκολευόμαστε να το δουλέψουμε προσθέτουμε λίγο γάλα βρώμης ακόμα.
- Χωρίζουμε το κέικ στα δύο οριζοντίως.
- Απλώνουμε μια στρώση από την κρέμα κάσιους στο μισό κέικ, σκεπάζουμε με το άλλο μισό και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα κάσιους.
- Γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.