Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα. Γι' αυτό και εμείς σου δίνουμε παρακάτω τρεις συνταγές για να τα απολαύσεις.
Κανελόνια με Κιμά
Υλικά
- 16 κανελόνια (έτοιμα για γέμισμα, χωρίς βράσιμο)
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
- 180 γρ. γκούντα τριμμένη
- 160 γρ. ένταμ τριμμένο
- 50 γρ. βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας έτοιμη
- αλάτι όσο θέλετε
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ζεσταίνετε το λάδι με το μισό βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτετε κατόπιν τον κιμά.
- Ανακατεύετε μέχρι να καβουρντιστεί και προσθέτετε τα ντοματάκια, αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
- Βράζετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρετε το σκεύος από την εστία.
- Ρίχνετε μέσα λίγη μπεσαμέλ, το μαϊντανό και τη μισή τριμμένη γκούντα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και τα προσθέτετε στο μείγμα με τον κιμά.
- Ανακατεύετε προσεκτικά και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
- Γεμίζετε τα κανελόνια με τη γέμιση του κιμά.
- Σε μια πυρίμαχη πιατέλα ρίχνετε με ένα κουτάλι λίγη από τη σάλτσα μπεσαμέλ.
- Βάζετε σε μια στρώση τα κανελόνια και τα περιχύνετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, ανακατεμένη με το ένταμ και την υπόλοιπη γκούντα.
- Στη συνέχεια προσθέτετε και τη σάλτσα ντομάτας και σκορπίζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.
- Ψήνετε 50΄-55΄ το φαγητό, μέχρι να ροδίσει.
Κανελόνια με μανιτάρια και καπνιστό μπέικον με σάλτσα λαχανικών
Υλικά
- 500 κ. μανιτάρια λευκά
- 300 γρ. καπνιστό μπέικον σε ένα κομμάτι
- 2 κ.σ. βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 6 φρυγανιές
- ¾ φλ. γάλα
- 300 γρ. καρότα
- ½ σέλερυ
- 3 μέτρια μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ. καρύδια
- 3 κ.σ ξύδι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ταψάκι παραλληλόγραμμο αντικολλητικό 30 εκ.
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι τα μανιτάρια, βγάζουμε το ποδαράκι και το κόβουμε στα δύο, κόβουμε σε χοντρές φέτες τα καπελάκια.
- Κόβουμε το μπέικον σε κύβους 1 εκ.
- Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια, το σέλερυ, τα σκόρδα (αφού αφαιρέσουμε την πράσινη ουρίτσα), το μαϊντανό και τα καρότα.
- Τρίβουμε τη φρυγανιά στη μουλινέτα.
- Χοντροκόβουμε τα καρύδια.Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος του.
- Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα μισά σκόρδα και τα μανιτάρια.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε τη φρυγανιά και το γάλα.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μισό μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερυ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να απορροφήσουν το νερό τους.
- Σβήνουμε με το ξύδι.
- Ρίχνουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μείνουν τραγανά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό.Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο του ταψιού.
- Αν δεν έχουμε αντικολλητικό ταψί, το στρώνουμε με λαδόκολα και τη βουτυρώνουμε.
- Γεμίζουμε τα ξερά κανελόνι ή τις κρεπούλες και τα βάζουμε δίπλα –δίπλα στο ταψί.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κρεπούλες, βάζουμε κατά μήκος στη μια άκρη 2 κ.σ γέμιση και τις γυρίζουμε σε ρολό.
- Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα με τα λαχανικά και τα καρύδια.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολα.
- Ψήνουμε για 25 –30 λεπτά αφαιρώντας τα τελευταία 7 λεπτά τη λαδόκολα, για να πάρει χρώμα η σάλτσα των λαχανικών.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε στα πιάτα βγάζοντας τα κανελόνι από το ταψί προσεκτικά με σπάτουλα.
Kανελόνια με σπανάκι και φρέσκα τυριά
Υλικά
- 18 κανελόνια
- 400 γρ. τρυφερό σπανάκι
- 250 γρ. ανθότυρο
- 150 γρ. ρικότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
- 400 γρ. πολτό από φρέσκες ντομάτες
- 2 σκ. σκόρδο σε φετάκια
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε αν χρειάζεται και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι.
- Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
- Σε φαρδειά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2', προσθέτοντας στη συνέχεια το σπανάκι και τον μαϊντανό.
- Ρίχνουμε αλάτι και το ανακατεύουμε για 2'-3' σε δυνατή φωτιά.
- Το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος και όταν κρυώσει προσθέτουμε τα τυριά, φρεσκοκομμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Κατόπιν φτιάχνουμε τη σάλτσα, σωτάροντας σε λίγο ελαιόλαδο για 1' το σκόρδο και προσθέτοντας τη ντομάτα και τα μυρωδικά.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4'-5'.
- Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει και ζεματίζουμε τα κανελόνια για 3'-4' (μέχρι να ψηθούν al dente) στραγγίζοντάς τα αμέσως πολύ καλά.
- Τα γεμίζουμε με το μείγμα του σπανακιού και τα τοποθετούμε σε πιατέλα, στη σειρά.
- Τα περιχύνουμε με τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας και σερβίρουμε αμέσως.