Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.
Σούπα με Κιμά, Πιπεριές και Καλαμπόκι
Υλικά
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί ψιλοκομμένη
- 1 κονσέρβα καλαμπόκι
- 1 κουτί χυμό ντομάτας και 1 κ.σ. πελτέ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 ζωμό
Εκτέλεση
- Γιαχνίζουμε το κρεμμύδι και μετά προσθέτουμε τον κιμά.
- Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρκετό νερό.
- Τα αφήνουμε κανένα 50λεπτο και στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Ελέγχουμε το φαγητό για να μην μείνει χωρίς νερό γιατί είναι σούπα.
Σούπα με κεφτεδάκια και σπανάκι
Υλικά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο άπαχος κιμάς
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ξυσμένο
- ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 αβγό
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 φέτες μπαγιάτικο άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα σε ψίχουλα
- ½ φλ. παρμεζάνα
- 12 φλ. ζωμός κοτόπουλου
- ½ κ. σπανάκι
- 1 φλ. κουσκουσάκι ή άλλο είδος ζυμαρικού για σούπα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια: βάζουμε σε λεκάνη τον κιμά, το ψωμί, το αβγό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.
- Φτιάχνουμε μικρά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε, ζεματίζουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι.
- Το βάζουμε να στραγγίζει.
- Ρίχνουμε το κοτόζουμο σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια.
- Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε το ζυμαρικό.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και 5 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμό του, ρίχνουμε και το σπανάκι.
- Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σούπα με Κριθαράκι και Λουκάνικο
Υλικά
- 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
- 2 καρότα, χοντροκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μικρές ντομάτες, ή ανάλογο κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1/3 του νεροπότηρου ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσ. κριθαράκι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το λουκάνικο στην κατσαρόλα σκέτο να αρχίσει να μαγειρεύεται για να βγάλει το λίπος του και όταν πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το λάδι.
- Προσθέτουμε το καρότο και αφήνουμε λίγο να τσιγαριστεί καλά και το κρεμμύδι.
- Όταν γυαλίσει το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί.
- Περιμένουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ντομάτα.
- Τρίβουμε τον πελτέ στον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε το νερό, περίπου 1 1/2 ποτήρι.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Όταν έχει μαγειρευτεί το καρότο και είναι μαλακό ρίχνουμε και το κριθαράκι.
- Ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νεράκι για να παραμείνει η σούπα όπως τη θέλουμε.