Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο.
Τάρτα Τατέν
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 6 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα το καθένα στα τέσσερα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 2 κ.σ. νερό
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια
- βούτυρο αγελάδος για το φύλλο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο, οπωσδήποτε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό.
- Σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε, αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να γίνει σιρόπι.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα μήλα.
- Ανακατεύουμε συχνά για 12' περίπου, μέχρι το σιρόπι να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, απλώνουμε ομοιόμορφα τα μήλα στον πάτο του τηγανιού και σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας.
- Κάνουμε μια δυο τρύπες με μαχαίρι.
- Πιέζουμε προς τον πάτο το φύλλο που περισσεύει, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία η σφολιάτα και να φουσκώσει, γύρω στα 20'.
- Μόλις βγει από τον φούρνο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την τρώμε καυτή!
Φλογέρες με μήλο και κανέλα
Υλικά
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 3 μήλα τριμμένα
- 1 κ.σ. κανέλα
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ξεπαγώνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα ρίχνουμε σε μπολ μαζί με την κανέλα, τη ζάχαρη το βούτυρο σε κομματάκια και το ξύσμα του λεμονιού.
- Ζυμώνουμε το μείγμα να ενοποιηθεί και το βάζουμε στο ψυγείο. Παίρνουμε 2 φύλλα από τη συσκευασία και κόβουμε το κάθε φύλλο σε 8 κομμάτια –θα έχουμε 16 κομμάτια.
- Βγάζουμε το μείγμα του μήλου από το ψυγείο και βάζουμε από λίγο στην άκρη κάθε κομματιού από το φύλλο.
- Ρολάρουμε σαν τσιγάρο, διπλώνουμε την επάνω και την κάτω μεριά για να κλειστεί μέσα η γέμιση και "κολλάμε" με νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
- Στρώνουμε μια λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολα, αραδιάζουμε τις φλογέρες και ψήνουμε 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε σε ρηχή πιατέλα, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με λίγη κανέλα.
Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο
Υλικά
- 4 µήλα
- 4 αυγά
- 2 και 3/4 φλυτζ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- 1/2 φλ. τσ. ταχίνι
- 1 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. κανέλα
- 3-4 κ.σ. µέλι για το γαρνίρισµα
Εκτέλεση
- Πλένουµε και καθαρίζουµε τα µήλα.
- Τα κόβουµε σε κυβάκια και τα ρίχνουµε σε µια λεκάνη µε νερό και λεµόνι, για να µη µαυρίσουν.
- Έπειτα, χτυπάµε σε ένα µπολ τα αυγά και προσθέτουµε το ελαιόλαδο - µην το φοβηθείτε, γίνεται πολύ αφράτο- το ταχίνι, το αλεύρι κοσκινισµένο, το µπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
- Το τελευταίο βήµα είναι να ρίξουµε µέσα τα µήλα, αφού τα στραγγίξουµε, και να ανακατέψουµε µε κουτάλι.
- Εάν θέλουµε, µπορούµε να αλευρώσουµε µερικές σταφιδούλες και να τις προσθέσουµε κι αυτές. (Μυστικό: Τις αλευρώνουµε για να µην πάνε στο πάτο του κέικ).
- Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε ένα τετράγωνο ταψάκι και ψήνουµε στους 200° C για µία ώρα.
- Δοκιµάζουµε πάντα µε µια οδοντογλυφίδα ή ένα µαχαιράκι για να δούµε εάν έγινε το κέικ µας.
- Όταν το βγάλουµε από το φούρνο, θα µοσχοµυρίσει το σπίτι µας κανέλα!
- Θα το αφήσουµε να κρυώσει και θα το γαρνίρουµε µε το µέλι, αφού το διαλύσουµε σε 2 κ.σ.βραστό νερό.