
Υλικά
200 γρ κουνουπίδι
200 γρ πράσο κομμένο σε φέτες
200 γρ μπρόκολο
200 γρ μανιτάρια
200 γρ παντζάρι
200 γρ κολοκύθα
100 γρ σελινόριζα
1 πιπεριά κόκκινη
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Φιλέτα από 2 πορτοκάλια
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμός από ½ λεμόνι
20 ml ξύδι
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
Λίγα πράσινα μυρωδικά
Οδηγίες
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό το κουνουπίδι να μαλακώσει ελαφρώς. Στο ίδιο νερό βράζουμε τη σελινόριζα. Στη συνέχεια ολόκληρα και ακαθάριστα τα παντζάρια (αν έχουμε υπομονή γίνονται πιο νόστιμα ψητά στον φούρνο).Τα ξεφλουδίζουμε στη συνέχεια. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν εντελώς τα λαχανικά αυτά. Τα θέλουμε τραγανά, γιατί θα τελειώσουν στον φούρνο όλα μαζί. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κουνουπίδι, το παντζάρι κομμένο, το μπρόκολο και τη σελινόριζα. Το πράσο σε φέτες, τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, την πιπεριά και το κρεμμύδι σε φέτες, την κολοκύθα σε χοντρό καρέ και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τα 100 ml ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και αναδεύουμε τα υλικά καλά. Το ταψί χρειάζεται να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μην καλύπτει το ένα λαχανικό το άλλο, για να μην βράσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 7- 10 λεπτά (ελέγχουμε με μαχαίρι τον βαθμό ψησίματος). Αφαιρούμε. Σε μια μπασίνα αναδεύουμε τη ζεστή σαλάτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύδι, το λεμόνι και την ξερή ρίγανη με όλα τα ζουμιά που έχουν αφήσει στο ταψί. Τελειώνουμε με τα φιλέτα πορτοκαλιού.Σερβίρουμε με ένα λευκό κρεμώδες ελληνικό τυρί της αρεσκείας μας (πχ γαλομυζήθρα ή κατίκι) και λίγα φρέσκα πράσινα μυρωδικά.