Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλη πατάτα, βρασμένη και λιωμένη με την πρέσα πουρέ (mashed)
Πέτσα από το μπούτι ενός βρασμένου κοτόπουλου, ψιλοκομμένη
1/4 πράσινη + 1/4 κόκκινη πιπεριά, βρασμένες στο ζωμό του κοτόπουλου
100 γρ. πατατάλευρο
Ζωμός όπου βράζει το κοτόπουλο
100 c.c. αλμυρή σούπα ξηρού ψαριού
30 c.c. light soya sauce
30 c.c. mirin
1 κ.σ. ζάχαρη
Πηχτή σούπα
Μια μικρή ποσότητα φύκι ουακάμε
600 c.c. σούπα ξηρού ψαριού (αραιωμένη σε νερό)
100 c.c. light soya sauce
100 c.c. hon mirin
Πατατάλευρο αραιωμένο σε κρύο νερό
2 κ.σ. κόκκοι arare για το γαρνίρισμα.
Παρασκευή
Βράζετε τα υλικά όλα μαζί και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ζυμώνετε λιωμένη πατάτα με το χέρι μέχρι να γίνει λεία.
Ψιλοκόβετε τις πιπεριές και την πέτσα του κοτόπουλου.
Παίρνετε μια μικρή ποσότητα πατάτας την ανοίγετε σαν φύλλο ζύμης και βάζετε στο κέντρο μια μικρή ποσότητα από το μείγμα πιπεριάς-πέτσας.
Κλείνετε τη ζύμη και πλάθετε το «μπενιέ» σαν κεφτέ.
Το αλευρώνετε, ρολάροντας το σε ένα βαθύ μπολ με πατατάλευρο.
Ζεσταίνετε σπορέλαιο, χωρίς να το αφήσετε να καπνίσει, και τηγανίζετε το μπενιέ μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Στο μεταξύ, βράζετε τη σούπα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη σόγια και το μιρίν.
Ρίχνετε το διαλυμένο πατατάλευρο στο ζωμό και τον δένετε έτσι, ώστε να σχηματιστεί ένας πηχτός, διαυγής και γυαλιστερός ζωμός.
Τοποθετείτε από ένα «μπενιέ» πατάτας σε κάθε μπολ, το περιχύνετε με το ζωμό και πασπαλίζετε με τους κόκκους του αράμε.
(* Σημ.: 1 c.c.
= 10 ml)
Ο παράξενος αυτός πατατοκεφτές (μπενιέ) γίνεται ουσιαστικό κομμάτι του γεύματος και αποτελεί την αμυλούχο ραχοκοκαλιά του.
Ο τρόπος που τηγανίζεται και στη συνέχεια πέφτει στον πηχτό και κολλώδη ζωμό της σούπας δηλώνει ότι είναι ένα πιάτο που απαιτεί δεξιοτεχνία από την πλευρά του μάγειρα.
Μια μικρή αστοχία μπορεί να τον καταστρέψει.