Υλικά
Υλικά για 6 άτομα: 48 μέτριες σαρδέλες (περίπου 1 1/2 κιλό)
Γέμιση
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
1 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
1 1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
Σαλάτα
750 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
3 ματσάκια μαϊντανό, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 1/2 λεμόνι
Αλάτι
Παρασκευή:
Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 1 1/2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο μέχρι να κάψει, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το δεντρολίβανο, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να ροδίσει ελαφρά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες, τις ανοίγουμε σαν πεταλούδα και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά και το κεφάλι.
Τις στεγνώνουμε χαρτοπετσέτα κουζίνας και τις αλατίζουμε.
Βάζουμε πάνω στις μισές από 1 κουταλιά γλυκού γέμιση και τις σκεπάζουμε με τις άλλες μισές.
Βράζουμε τα φασόλια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε καλά.
Φτιάχνουμε τη σαλάτα μαϊντανού, ανακατεύοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Για να σερβίρουμε, βάζουμε στη μέση κάθε πιάτου 2 κουταλιές σούπας φασόλια και πάνω τους 1 κουταλιά σούπας σαλάτα μαϊντανού.
Ψήνουμε τις σαρδέλες στο γκριλ, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να ροδίσουν, και τις τοποθετούμε (4 διπλές σε κάθε πιάτο) γύρω από τα φασόλια και τη σαλάτα.