Υλικά
• 250 γρ. φακές χοντρές
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 κιλό καλαμάρια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, με τα πλοκάμια τους ψιλοκομμένα
• 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
• 250 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος ή φρέσκος βασιλικός
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά με νερό τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τις βράζουμε 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό.
Τέλος, ρίχνουμε και τα καλαμάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα καλαμαράκια μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο ή το βασιλικό και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να χυλώσει το φαγητό.