Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά
1/2 φλιτζ. γάλα
1/4 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. εσπρέσο, έτοιμος
3 αυγά
3 κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζ. ζάχαρη, χρώματος καφέ
2 κουταλιές λεπτοαλεσμένου εσπρέσο
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι.
αναμιγνύουμε την κρέμα.
το γάλα.
τη ζάχαρη και τον έτοιμο εσπρέσο.
Τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά χωρίς να αφήσουμε το μίγμα να βράσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας συνέχεια στο ζεστό μίγμα.
Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Γεμίζουμε 6 ατομικά φορμάκια (για κρεμ μπριλέ ή καραμελέ) με το μίγμα και τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί.
Ρίχνουμε νερό στο ταψί για να καλύψει εξωτερικά τις φόρμες μέχρι το μέσο.
Ψήνουμε για 35-45 λεπτά, ή μέχρι η κρέμα να έχει πήξει στο κέντρο.
Αποσύρουμε τις φόρμες από το ταψί και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα με την καφέ ζάχαρη.
Βάζουμε τα φορμάκια κάτω από το γκριλ για 2-3 λεπτά, ή μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να λιώνει.
Προσέχουμε να μην καεί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με τον αλεσμένο εσπρέσο, όσο η λιωμένη ζάχαρη είναι ακόμα ζεστή.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σημείωση: Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο «Espresso», των Κarl Petze και Sara Slavin, Εκδόσεις Chronicle Book - San Francisco, που εισάγει και διαθέτει η εταιρεία Coffea.
Παραλλαγή της πολυαγαπημένης συνταγής, όπου η παρουσία του εσπρέσο ξαφνιάζει ευχάριστα.