Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 φέτες ξιφία (200 γρ. η καθεμία)
4 φλιτζ. ελαιόλαδο (το φιλτράρουμε και το κρατάμε για άλλες χρήσεις)
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 στέμμα σέλερι
1 μήλο κομμένο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κ.σ. λάδι
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
1/2 μπουκαλιού Porto ή Μαυροδάφνη
1 φλιτζ. ζωμός κότας
Για το πληγούρι
1/2 φλιτζ. πληγούρι
2 φλιτζ. ζωμός κότας, ή νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες (χωρίς φλούδες και σπόρους)
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το λάδι, τόσο ώστε να μπορούμε να αφήσουμε το δάχτυλο μας στιγμιαία μέσα του.
Βυθίζουμε τις φέτες του ξιφία (να είναι σκεπασμένες με λάδι) και τις αφήνουμε να ποσαριστούν για 6 λεπτά.
Ο πρωτότυπος αυτός μαγειρικός τρόπος κάνει τη σάρκα του ψαριού βελούδινη, όπως δεν την έχετε δοκιμάσει ξανά.
Σάλτσα
Σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά στο λάδι.
Προσθέτουμε έπειτα το μήλο και το αφήνουμε να καραμελώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε τέλος το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες.
Κατόπιν το σουρώνουμε, προσθέτουμε το ζωμό της κότας και σιγοβράζουμε μέχρι να πάρουμε 1/2 φλιτζ.
σιροπιαστή σάλτσα.
Πληγούρι
Σοτάρουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι στο λάδι, κατόπιν την ντομάτα (2 λεπτά) και τέλος το πληγούρι (1 λεπτό).
Προσθέτουμε μετά το ζωμό και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κολοκυθάκι – αφού το περάσουμε από πολύ καυτό λάδι, ώστε να είναι τραγανό.
Συνταγή σε ιδέα του Τσάρλι Τρότερ