Follow us

Ιρλανδέζικη γεμιστή χήνα

Έξι συνταγές για να πείτε… άπαπα στην πλήξη.

Ιρλανδέζικη γεμιστή χήνα

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Μία χήνα βάρους 4 1/2 κ., καθαρισμένη.

Κρατάμε τα συκωτάκια της για τη γέμιση.

Ο ζωμός από το λαιμό της χήνας, η «γούλα» της και η καρδιά της, που έχουν βράσει σε αλατισμένο νερό

Γέμιση

750 γρ. βρασμένες πατάτες, κομμένες σε μέτριους κύβους

150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο, ελαφρά σοταρισμένο και στεγνωμένο σε χαρτοπετσέτα

1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Τα συκωτάκια της χήνας, ψιλοκομμένα και σοταρισμένα μαζί με: 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και 1 κ.γ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

Σάλτσα κρεμμυδιού

500 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

100 ml γάλα

100 ml νερό

1 χοντρή φέτα από ρέβα

30 γρ. βούτυρο

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι και πιπέρι

Κρέμα γάλακτος, φρέσκια

Σάλτσα μήλου

250 γρ. μήλα Granny Smith, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια

100 ml νερό

30 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. ζάχαρη

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Παρασκευή

Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης και βάζουμε μπόλικο αλατοπίπερο.

Γεμίζουμε τη χήνα και κλείνουμε καλά το άνοιγμα του λαιμού και της κοιλιάς, είτε -καρφιτσώνοντάς» τα με χοντρές οδοντογλυφίδες, είτε ράβοντάς τα.

Δένουμε τα πόδια και τις φτερούγες με σπάγκο και τη βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί, μαζί με 1/4 του λίτρου ζωμό, και την ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό, όταν θα κοντεύει να εξατμιστεί ο πρώτος.

Για τη σάλτσα κρεμμυδιού
Βράζουμε τα κρεμμύδια και τη φέτα της ρέβας στο μίγμα γάλακτος και νερού.

Όταν μαλακώσουν, τα λιώνουμε, τα ανακατεύουμε με το φρέσκο βούτυρο, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, ώσπου να γίνει λεία η σάλτσα, προσθέτοντας και λίγη φρέσκια κρέμα γάλακτος.

Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή.

Για τη σάλτσα μήλου
Bράζουμε τα μήλα ώσπου να μαλακώσουν και τα λιώνουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και από μια πρέζα μοσχοκάρυδο και αλάτι.

Σερβίρουμε τη σάλτσα καυτή.

Η ψητή χήνα είναι το παραδοσιακό, εορταστικό κύριο πιάτο των Αγγλοσαξώνων.

Παραδοσιακή ιρλανδέζικη είναι και η γέμιση με πατάτα.
Η πατάτα ψήνεται μέσα στο λίπος της χήνας κι έτσι «κόβει» τη μεγάλη λιπαρότητά της, ενώ συγχρόνως απορροφά την πλούσια γεύση της.

Επίσης...

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.