Υλικά
3 φλιτζ. φρέσκο τρυφερό σπανάκι Υλικά (για 6 μερίδες)
2 φλιτζ. ρόκα
1 φλιτζ. φρέσκα μικρά αντίδια
2 αβοκάντο ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
Σάλτσα
1/2 φλιτζ. λευκή τεκίλα
3 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
1 κουτ. σούπας λιωμένο ξερό κρεμμύδι (στη μουλινέτα)
1 σκ. σκόρδο λιωμένη (στη μουλινέτα)
1 κουτ. σούπας φρέσκος άνηθος
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Λευκό πιπέρι
1,5 φλιτζ. ξινή κρέμα (σμετάνα, στα ρώσικα μπακάλικα) ή γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
Χρόνος παρασκευής 15΄
Εκτέλεση
Καθαρίζετε, πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά τα χορταρικά.
Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια με το χέρι.
Καθαρίζετε το αβοκάντο, το κόβετε σε κύβους 1 εκ.
και το ραντίζετε με λεμόνι ή λάιμ για να μη μαυρίσει.
Χτυπάτε καλά τη σμετάνα ή το στραγγιστό γιαούρτι με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Χτυπάτε καλά την τεκίλα με το λάιμ και προσθέτετε το μείγμα στο γιαούρτι μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο και λευκό τριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύετε καλά με κουτάλι.
Βάζετε τα χορταρικά σε σαλατιέρα, ρίχνετε από πάνω το αβοκάντο και περιχύνετε με τη σάλτσα.
Διατροφική εκτίμηση
Ενέργεια/μερίδα: 294,4 kcal
Πολλές διαιτητικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο, πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων (ω-3) λιπαρών οξέων.
Διατροφική αξιολόγηση συνταγών από τη Μελίνα Σ.
Καριπίδου, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.