Υλικά
1/2 κιλό τραχανάς ξινός Υλικά (για 4 άτομα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
400 γρ. παραφίλετο καθαρισμένο από ίνες
1 λάιμ (το ξύσμα)
1 τσίλι πιπεριά
Κόλιανδρος φρέσκος
2 σκελίδες σκόρδο
Σκόνη κάρι
Κουρκουμάς
Κύμινο
Μοσχοσίταρο κοπανισμένο
Φύτρες κρεμμυδιού
Βοδινός ζωμός
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Χρόνος παρασκευής: 90΄
Εκτέλεση
Αχνίζουμε το κρεμμύδι (χοντροκομμένο) με λίγο βούτυρο ή λάδι και ελάχιστο νερό και στη συνέχεια σοτάρουμε λίγο το τραχανά, προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά, μέχρι να γίνει κρέμα.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το μαρινάρουμε τουλάχιστον 12 ώρες με τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά (χωρίς καθόλου λιπαρά).
Το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά και το σβήνουμε με λίγο ζωμό, αφήνοντάς το επιπλέον 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα (αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βούτυρο για να ενισχύσουμε τη γεύση και τη γυαλάδα της σάλτσας).
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο την κρέμα τραχανά και στη μέση το κρέας με τις φύτρες .