Υλικά
Υλικά
Στάκα
100 γρ. στάκα.
4 αβγά.
Αλάτι, πιπέρι
Χοχλιοί
600 γρ. σαλιγκάρια.
1 ματσάκι δεντρολίβανο.
80 γρ. ξίδι.
80 γρ. ελαιόλαδο
Γεμιστά
4 ντομάτες.
4 πιπεριές.
350 γρ. ρύζι γκλασέ.
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο.
1 κολοκύθι τριμμένο.
1 καρότο τριμμένο.
1 φρέσκια αγκινάρα, ψιλοκομμένη.
1 ματσάκι μαϊντανός, άνηθο, δυόσμος.
Λίγο κύμινο σκόνη.
Λίγο φύλλο κρούστας.
80 γρ. φέτα.
Ελαιόλαδο.
Αλάτι, πιπέρι
Φέτα
100 γρ. φέτα.
Φύλλο κρούστας.
Χοντροτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Για τη στάκα
Ζεσταίνουμε τη στάκα με αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να βγει το βούτυρο όταν βγει, το βάζουμε σε ένα τηγανάκι με αλάτι και μπόλικο πιπέρι, σπάμε μέσα τα αβγά και κάνουμε μια ζουμερή στραπατσάδα.
Για τους χοχλιούς
Αφού πλύνουμε καλά τους χοχλιούς, τους βάζουμε σε ένα τηγανάκι όπου έχουμε ήδη απλώσει μια λεπτή στρώση από ψιλό αλάτι.
Έπειτα, τους βάζουμε στη φωτιά και τους μαγειρεύουμε με το δεντρολίβανο.
Μόλις ψηθούν, τους σβήνουμε με το ξίδι και τους περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Για τα γεμιστά
Ανακατεύουμε το ρύζι με το κρεμμύδι, το κολοκύθι, το καρότο και την αγκινάρα, και ύστερα προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, το άνηθο και λίγο κύμινο.
Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Αφαιρούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, το οποίο ανακατεύουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη στον πάτο των λαχανικών και τα γεμίζουμε με το μίγμα.
Τις περιχύνουμε με το λάδι ¬και τις ψήνουμε στο φούρνο.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη φέτα
Πιπερώνουμε ένα κομμάτι τυρί φέτα και το τυλίγουμε σε φύλλο κρούστας.
Το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρισμα
Όλα αυτά σερβίρονται σε ένα πιάτο εν είδει ορεκτικού.
Βάζουμε τη στραπατσάδα σε μισό κέλυφος αβγού.
Παραδίπλα τους χοχλιούς.
Τελειώνουμε με τα γεμιστά και τη φέτα.
Γιάννης Μπαξεβάνης: «Για να αποτυπώσω το ακριβές στίγμα της γης μας και της αγιότητας των υλικών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, θα διάλεγα παραδοσιακές γεύσεις.
Θα έπαιρνα στάκα από ένα βοσκό και θα έφτιαχνα αβγά.
Θα έβρισκα λιανούς χοχλιούς κάτω από τις πέτρες και θα τους έκανα μπουμπουριστούς.
Θα έκλεινα τη σύνθεση αυτή των ορεκτικών με ντομάτες και πιπεριές γεμιστές, μαγειρεμένες με μπόλικα αρωματικά, τις οποίες θα σερβίριζα κρύες, γεύση απόλυτα καλοκαιρινή και ελληνική».