Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
Για 12 τορτίγες
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5γρ. αλάτι
50 γρ. μαργαρίνη
1/2 (περίπου) φλιτζ. νερό
Για τη γέμιση
225 γρ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
3 τσίλι jalapeno χωρίς τους σπόρους, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
Αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Παρασκευή
Για να φτιάξουμε τις τορτίγες, πρώτα κόβουμε από μία νάιλον σακούλα δύο στρογγυλά κομμάτια, διαμέτρου 15 εκ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και τρίβουμε μέσα τη μαργαρίνη, ώστε το μίγμα να γίνει ψιχουλιαστό.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό -ώστε να γίνει σφιχτό ζυμάρι- και μετά το ζυμώνουμε, ώσπου να πάψει να κολλάει στα δάχτυλα.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 ίσα μέρη και τα κάνουμε μπαλίτσες.
Βάζουμε μία στο κέντρο του ενός πλαστικού φύλλου, την πατάμε με την παλάμη να γίνει πλακέ και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο πλαστικό φύλλο.
Έχοντας τους κύκλους για οδηγό (οι οποίοι επιπλέον εμποδίζουν το ζυμάρι να κολλήσει στον πάγκο ή στον πλάστη), ανοίγουμε την τορτίγια, ώσπου να γίνει όσο ο κύκλος.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες τις στοιβάζουμε, βάζοντάς τους ανάμεσα φύλλα λαδόχαρτου, και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας το τυρί με τις πιπεριές και με λίγο αλάτι.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι.
Παίρνοντας μια μια τις τορτίγες, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο τους, τις διπλώνουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρα και πατάμε όλη την άκρη του ημικύκλιου, ώστε να κολλήσουν καλά τα δύο φύλλα.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Τις βάζουμε να στραγγίξουν επάνω σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Μπορούμε να γεμίσουμε τις τορτίγες με διάφορα πιπεράτα υλικά, όπως φασόλια με τσίλι, τηγανητό λουκάνικο chorizo με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κ.ά.
Δεν νοείται μεξικάνικη κουζίνα χωρίς καυτερές πιπεριές τσίλι.
Πράσινες ή κόκκινες, φρέσκες ή ξερές, σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, καθώς και σε διάφορες διαβαθμίσεις «κάψας» (συνήθως, όσο πιο μικρές, τόσο περισσότερη «φωτιά» κρύβουν μέσα τους), δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση τους στα μεξικάνικα φαγητά, αλλά είναι και απαραίτητο συστατικό των περισσότερων καυτερών φαγητών του κόσμου -από τη Δύση μέχρι την Άπω Ανατολή.
Στην περίπτωσή μας, βέβαια, χρησιμοποιούμε τις jalapeno, που κάτω από τη φλόγα αφήνουν να εμφανιστεί μια γεύση όλο γλύκα.
Η mexi jalapeno κάψα, λοιπόν, είναι από τις πιο sweet heart που μπορούμε να συναντήσουμε.