Υλικά
Υλικά
Υλικά για τη ζύμη
300 γρ σκληρό αλεύρι
180 ml χλιαρό νερό
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για την πίτσα
1/2 βαζάκι σάλτσα μελιτζανοπιπεριάς ή ντοματοπιπεριάς Ναουμίδη
1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη και καλά στραγγισμένη (αν δεν χρησιμοποιήσουμε ντοματοπιπεριά)
1/2 κ. κ. γλυκιά πάπρικα ή καυτερή
4-5 μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 πιπεριές (κόκκινες ή πορτοκαλιές), κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 κ. κ. φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένα ή 1 κ. κ. ξερή ρίγανη ή θυμάρι
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε λωρίδες (περίπου 120-150 γρ.)
1/2 ταλαγάνι καπνιστό, τριμμένο στον τρίφτη ή κομμένο σε μικρά κυβάκια
100 γρ. τριμμένο ένταμ ή γκούντα
Παρασκευή
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το χλιαρό νερό προσθέτουμε τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και, ανακατεύοντας τον με το κουτάλι, φτιάχνουμε ένα χυλό.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε τη μαγιά σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα της ζύμης και ζυμώνουμε ώσπου να πάρει όλο το αλεύρι και να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, μεταφέρουμε την ζύμη μας και τη ζυμώνουμε για 5- 7 λεπτά μέχρι που να γίνει η ζύμη ελαστική, λεία κι εύπλαστη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε και πάλι στη λεκανίτσα της, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για 1 περίπου ώρα, σε ζεστό μέρος.
Μόλις ανέβει, φουσκώσει η ζύμη, λαδώνουμε ελαφρά 1 ταψάκι της πίτσας με διάμετρο 30 εκ.
και ανοίγουμε τη ζύμης είτε με τον πλάστη είτε πιέζοντας την με τις άκρες των δαχτύλων μας από το κέντρο της προς τα έξω ώστε στις άκρες να είναι πιο παχιά.
Απλώνουμε όση σάλτσα μελιτζανοπιπεριάς χρειάζεται για να σκεπαστεί η βάση της πίτσας, την ανακατεύουμε με την τριμμένη ντομάτα, (αν τη χρησιμοποιήσουμε) την πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τα μυρωδικά που διαλέξαμε και στη συνέχεια απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τα λουκάνικα και τελευταία ρίχνουμε από πάνω τα διάφορα τυριά.
Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο, στους 230°C, φούρνο, για περίπου 20 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη της Σημ.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη βάση πίτσας ή να αντικαταστήσετε το λουκάνικο με ίση ποσότητα αλλαντικών της αρεσκείας σας.
Θ.Τ.