Follow us

Παστό από τη Βυτίνα

Παστό από τη Βυτίνα

Υλικά

Υλικά

5 κιλά κρέας χοιρινό (σπάλα-μπούτι-ελιά) κομμένο σε μερίδες

αλάτι χοντρό (με το μάτι)

5 γρ. ρίγανη

5 γρ. πιπέρι

2,5 γρ. κανέλα

5 γρ. κόλιαντρο

2,5 γρ. μπαχάρι

2,5 γρ. θυμάρι

750 ml περίπου κρασί

φλούδες από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Στον πάτο μια κοφίνας (πλεκτό καλάθι μεγάλο σε διάμετρο και σχετικά χαμηλό), στρώστε αρκετό χοντρό αλάτι σε ύψος 1 εκ.

περίπου και μερικές ψιλοκομμένες πορτοκαλόφλουδες.

Βάλτε από πάνω μια στρώση κρέας και σκεπάστε το με αρκετό αλάτι και ψιλοκομμένες πορτοκαλόφλουδες.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και καλύψτε την τελευταία στρώση κρέατος με 2 εκ.

χοντρό αλάτι.

Αφήστε το καλάθι με το κρέας εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος στους 12-16ο C για 5 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλετε, για να παστωθεί.

Βγάλτε το κρέας από το αλάτι, σκουπίστε το και βράστε το με νερό που να το σκεπάζει για 1-1 ½ ώρα περίπου, χωρίς να το παραβράσετε.

Το κρέας πρέπει να τρυπιέται με το πιρούνι, αλλά να μη λιώνει.

Στραγγίξτε καλά τα κομμάτια του κρέατος και ρίξτε τους τη ρίγανη, το πιπέρι, την κανέλα, το κόλιαντρο τριμμένο, το μπαχάρι και το θρούμπι.

Τσιγαρίστε το καρυκευμένο κρέας σε λιωμένο λαρδί, να πάρει λίγο χρώμα και σβήστε το με το κρασί.Βάλτε σε ένα λαήνι ή ντενεκέ γαλβανισμένο μια στρώση αλατισμένο λιωμένο λίπος από λαρδί, μια στρώση κρέας, καλύψτε το με λίπος και επαναλάβετε το ίδιο μέχρι επάνω.

Στο τέλος, ρίξτε αρκετό λίπος, 2-3 εκ., να σκεπάζει πολύ καλά το κρέας.

Φυλάξτε το δοχείο με το παστό στο ψυγείο.

Σημ. Για να λιώσει εύκολα το λαρδί, βράστε το πρώτα με λίγο νερό για να μαλακώσει.

Για 5 κιλά κρέας θα χρειαστείτε 5 κιλά περίπου λαρδί.

Μην περιμένετε να λιώσουν εντελώς τα κομμάτια με το λαρδί.

Όταν πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, πρέπει να τα βγάλετε.

Για να αλατίσετε σωστά το λίπος και να διατηρηθεί για αρκετό καιρό, πρέπει σε κάθε 1 λίτρο να ρίξετε 20 έως 25 γρ.

χοντρό αλάτι.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Λουκάνικα & αλλαντικά – 250 παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα» του Γ.

Καραγιάννη, εκδόσεις Ψύχαλου.

Για 5 κιλά κρέας θα χρειαστείτε 5 κιλά περίπου λαρδί. Μην περιμένετε να λιώσουν εντελώς τα κομμάτια με το λαρδί. Όταν πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, πρέπει να τα βγάλετε. Για να αλατίσετε σωστά το λίπος και να διατηρηθεί για αρκετό καιρό, πρέπει σε κάθε 1 λίτρο να ρίξετε 20 έως 25 γρ.

Επίσης...

3 ιδέες για ωραία πιάτα με χοιρινό

Δοκιμάστε τις 3 συνταγές που θα βρείτε εντός.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπριζόλες Φούρνου µε Λαχανικά και Πατάτες

Η συνταγή για τις πιο νόστιμες μπριζόλες φούρνου µε λαχανικά και πατάτες.

Χοιρινό µε Άγρια Χόρτα

Πώς θα φτιάξεις χοιρινό με άγρια χόρτα.

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.