Υλικά
1 πακέτο Σπαγγέτι Νο 6 ολικής αλέσεως Carrefour Υλικά
από 2 κ.σ.: μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, φρέσκο κρεμμυδάκι , μαντζουράνα, λουΐζα, όλα φρέσκα και πολύ ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
¾ φλ. ελαιόλαδο
16 φρέσκα κυδώνια (προαιρετικά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα.
Τραβάμε από την εστία.
Ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 2 lit νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε 2 κοφτές κ.σ αλάτι.
Ρίχνουμε τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε με ξύλινη πιρούνα.
Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Λίγο πριν τα στραγγίξουμε, ξαναβάζουμε το τηγάνι με το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα αρωματικά χόρτα και μαγειρεύουμε 1 –2 λεπτά.
Προσθέτουμε το λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.
Στραγγίζουμε τα σπαγγέτι αφήνοντας λίγο από το νερό τους και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα με τα αρωματικά και το ελαιόλαδο καθώς και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε ελαφρά με την ξύλινη πιρούνα και σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε φλούδες παρμεζάνας.
*Η εκδοχή με τα κυδώνια: Ανοίγουμε τα ζωντανά κυδώνια και τα βγάζουμε από τα κελύφη τους (στάζουμε μια σταγόνα λεμόνι να δούμε αν κινηθούν.
Αν όχι τα πετάμε.
Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμάκι τους.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα με τα αρωματικά, το ελαιόλαδο και το ξύσμα του λεμονιού αλλά δεν ρίχνουμε μέσα το χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα σπαγγέτι, σερβίρουμε και βάζουμε επάνω σε κάθε πιάτο 4 καθαρισμένα κυδώνια.
Χτυπάμε το ζουμί τους με το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα κυδώνια.
Το πιπέρι εδώ είναι προαιρετικό και η παρμεζάνα απαγορευμένη.
Το κρασί που ταιριάζει: ένα φρέσκο κρασί (χωρίς βαρέλι) από την ποικιλία Ασύρτικο