Υλικά
1 συσκευασία Τριβέλι ολικής αλέσεως Carrefour Υλικά
1 κουνουπίδι
700 γρμ. φρέσκες ντομάτες για σάλτσα ή 700 γρμ. ντοματάκια στο χυμό τους σε κονσέρβα ή σε χάρτινη συσκευασία
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 ξυλαράκι κανέλλα, 1/3 κ.γ. σκόνη κανέλλας, 3 κόκκοι μπαχάρι
1 φλ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γρμ. φέτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε το κουνουπίδι και το καθαρίζουμε από το κοτσάνι και τα φύλλα (δεν τα χρησιμοποιούμε καθόλου).
Το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το στεγνώνουμε καλά.
Το αφήνουμε στην άκρη.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
*Πλένουμε, ξεσποριάζουμε τις ντομάτες (τις κόβουμε στα δύο και τις σφίγγουμε ελαφρά τινάζοντάς τις–έτσι φεύγουν οι σπόροι) και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια κρατώντας το ζουμί τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το κουνουπίδι γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να γίνει τόπους –τόπους καστανό.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε βαθύ πιάτο.
Στραγγίζουμε το λάδι από τυχόν υπολείμματα προσθέτουμε άλλο ½ φλ.
και ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το ξύλο της κανέλλας, τη σκόνη κανέλλας, το μπαχάρι και το μπούκοβο.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα και το κουνουπίδι να τρυπιέται με την άκρη ενός μυτερού μαχαιριού αλλά να μην είναι λιωμένο.
Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορούμε να ρίξουμε 2 –3 κ.σ νερό αν βλέπουμε και η σάλτσα στεγνώνει πριν γίνει το κουνουπίδι.
Σερβίρουμε το τριβελάκι σε βαθιά πιάτα και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τη φέτα σε χοντρά τρίμματα (το κάνουμε με ένα πιρούνι) και καρυκεύουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το κρασί που ταιριάζει: ένα ροζέ από τη Νάουσα και την ποικιλία Ξινόμαυρο.